Igor Munteanu: „9 mai nu este o simplă zi, ci servește la Chișinău drept ”vârf de lance a unei politici de reconstituire a URSS”.Ca niciodată, Republica Moldova are nevoie de mai multă Europă(Revista presei)

  • 10 Mai 2019 10:09
Igor Munteanu: „9 mai nu este o simplă zi, ci servește la Chișinău drept ”vârf de lance a unei politici de reconstituire a URSS”.Ca niciodată, Republica Moldova are nevoie de mai multă Europă(Revista presei)

Revista presei-10 mai. Ziarul Național publică un reportaj foto de la manifestările de ieri din Chișinău. „Președintele Igor Dodon și socialiștii au colorat centrul Chișinăului în negru-oranj, iar piesele care glorifică puterea sovietică răsunau chiar în Piața Marii Adunări Naționale, unde R. Moldova își dobândea acum aproape 28 de ani independența”, comentează publicația.

Hrișcă cu castraveți murați de la PDM”, titrează Ziarul de Gardă, care îl citează și pe premierul Pavel Filip: „De 9 mai, hrișca are un gust deosebit”, a declarat acesta. De 9 mai, pe lângă concertele Partidului „Șor” și al Partidului Socialiștilor, și Partidul Democrat (PDM) a organizat unul. Acesta s-a desfășurat în scuarul Catedralei și la el au participat premierul Pavel Filip, deputatul Andrian Candu, ministra Monica Babuc și alți membri de partid.

La fel ca și anul trecut, Partidul Democrat a improvizat o cantină în centrul Capitalei și le-a servit cetățenilor mâncare ostășească - o porție de hrișcă cu castraveți murați și pâine, ceai, compot sau apă, scrie Ziarul de Gardă.

Despre 9 mai și revanșa Kremlinului, scrie și Cotidianul, care publică un articol semnat de deputatul Igor Munteanu, fost ambasador în SUA. Autorul amintește în acest context că în alte state ex-sovietice autoritățile au reușit demult să denunțe folosirea simbolurilor imperiale rusești (Panglica Sf. Gheorghe, procesiunile ”batalionului nemuritor”, deopotrivă cu alte simboluri dedicate lui Stalin și altor ”eroi” sovietici), la Chișinău, însă, aceste manifestări zgomotoase și revanșarde sunt ținute în meniul oficial al autorităților, iar acestea nu se sinchisesc să profite și ele de ocazie pentru a-și plasa vedetele politice printre cazanele pline cu ”hrișcă” și samogon de campanie, concerte cu artiști de propagandă și dulcegării nelipsite în adresa faptelor eroice ale zilei de ieri… Data  de 9 mai nu este o simplă zi, ci servește la Chișinău drept ”vârf de lance a unei politici de reconstituire a URSS”, atenționează autorul. Ca niciodată, Republica Moldova are nevoie de mai multă Europă, care să garanteze cetățenior săi accesul direct la bunăstare, libertate și stat de drept. Asta-i sarcina care trebuie să unească partidele pro-europene și naționale din Republica Moldova, subliniază Igor Munteanu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău