Igor Grosu: Reforma justiției și curățarea sistemului de corupți reprezintă prima dintre priorități în această sesiune parlamentară

  • 15 Septembrie 2022 16:56
Igor Grosu: Reforma justiției și curățarea sistemului de corupți reprezintă prima dintre priorități în această sesiune parlamentară

Lupta cu corupția și reforma justiției, crearea de oportunități economice pentru oamenii de afaceri, stimularea creșterii salariilor legale, susținerea agricultorilor și a familiilor cu copii sunt printre prioritățile anunțate de deputații din fracțiunea PAS pentru sesiunea de toamnă a Legislativului.

De cealaltă parte, reprezentanții Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au criticat actuala guvernare, de lipsa unui plan anti-criză, au acuzat-o de presiuni și show-uri fără finalitate. Solicitați să-și prezinte poziția vizavi de războiul din Ucraina, deputații din opoziție au evitat să condamne agresiunea Federației Ruse, transmite Radio Chișinău.

La prima ședință plenară din sesiunea de toamnă a Legislativului au fost prezenți 81 de deputați, de la discuții lipsind parlamentarii din fracțiunea Partidului Șor. În alocuțiunea rostită în debutul ședinței, președintele Parlamentului Igor Grosu a îndemnat deputații din toate grupurile parlamentare la unitate politică în interesul cetățenilor și al țării.

„Aici vin cu un îndemn către dumneavoastră să lăsăm la o parte culorile, preferințele politice pentru că în joc este soarta țării. Alegerea este simplă fie ne ciondănim între noi și pierdem șansa unui viitor normal pentru Rep. Moldova, fie ne unim eforturile, lăsăm la o parte conflictele mărunte și ajutăm moldovenii”, Igor Grosu.

Potrivit lui Igor Grosu reforma justiției și curățarea sistemului de corupți reprezintă prima dintre priorități în această sesiune parlamentară. Sprijinirea oamenilor de afaceri și crearea condițiilor favorabile pentru creșterea investițiilor vor fi de asemenea subiecte importante pentru deputații PAS, la fel ca și susținerea agricultorilor.

De cealaltă parte reprezentanții opoziției se arată nemulțumiți de actuala guvernare pe care au acuzat-o de lipsa unui plan anti-criză, de justiție selectivă și de presiuni la adresa liderilor lor politici.  Deputatul socialist Vlad Bătrâncea, vicepreședinte al  Parlamentului.

„Partidul socialiștilor a fost supus unor presiuni, show-uri, arestări ale liderilor politici, blocării financiare a partidului- șhow-uri care nu au adus nicio finalitate. Totodată, pe acest fundal avem o justiție care nu a adus finalitate la nici un dosar de rezonanță, să identifice adevărații hoți și corupți și să aducă acasă banii furați”, transmite Vlad Bătrâncea.

Deputații din majoritatea parlamentară i-au chemat în repetate rânduri pe colegii din opoziție să se pronunțe dacă susțin sau condamnă războiul din Ucraina. Deputatul PAS Boris Marcoci.

Noi,  veteranii războiului din 1992, care am stat în tranșee, în umezeală și în frig ne dăm bine seama ce înseamnă frig. Stimați colegi din BCS, spuneți-mi vă rog, dumneavoastră susțineți invazia Rusiei în Ucraina sau o condamnați?, Boris Marcoci.

Subiectul a provocat o replică din partea socialistului Vlad Bătrâncea care a evocat neutralitatea Rep. Moldova fără să condamne însă agresiunea Rusiei în țara vecină.

„Ceea ce este în Ucraina este o dramă și noi dorim pace și dialog cât mai repede. Mai puține provocări și provocatori. Nu continuați să faceți propagandă ieftină pe acest subiect deosebit de sensibil”, transmite Vlad Bătrâncea

Amintim că parlamentarii din opoziție au refuzat de mai multe ori să-și exprime poziția față de războiul provocat de Rusia în Ucraina.

Un singur deputat socialist, Alla Dolința,  și-a depus mandatul în luna iulie, fiind nemulțumită de poziția formațiunii față de războiul provocat de Putin în statul vecin.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău