Igor Grosu: Parlamentul se va întruni astăzi, 4 octombrie, în ședință extraordinară

  • 04 Octombrie 2023 08:32
Igor Grosu: Parlamentul se va întruni astăzi, 4 octombrie, în ședință extraordinară

Parlamentul se va întruni astăzi, 4 octombrie, în ședință extraordinară pentru a aduce modificări la Codul Electoral, în conformitate cu decizia de ieri, 3 octombrie, a Curții Constituționale care a invalidat articolul ce interzice participarea la alegeri a persoanelor din conducerea partidelor scoase în afara legii, implicit a fruntașilor fostului Partid „Șor”. Șeful Legislativului, Igor Grosu, a menționat că în lege vor fi stabilite criterii de individualizare și posibilitatea contestării deciziilor administrative, transmite Radio Chișinău.

„Parlamentul are obligația de a opera modificări în Codul Electoral care să fie în acord cu constatările Curții și jurisprudenței CEDO. La modul practic restricțiile de a candida la alegerile locale din 5 noiembrie 2023 se vor referi în mod clar la persoanele care nu pot fi admise în calitate de concurenți electorali. Este vorba despre persoanele cu statut de învinuit, bănuit sau inculpat în săvârșirea acțiunilor menționate de Curte la declararea neconstituționalității partidului, au fost excluse din scrutinul electoral anterior ca urmare a încălcării principiului finanțării ilegale, comise intenționat sau au fost incluse în sancțiuni internaționale”, a spus Igor Grosu.

Potrivit lui Igor Grosu, Comisia Electorală Centrală ar urma să întocmească lista cu persoanele de pe listele fostului partid Șor” care nu vor putea participa la alegerile din această toamnă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:2,06 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău