Igor Grosu: o cooperare eficientă între Parlament și societatea civilă este mult mai importantă acum, când R. Moldova e mai aproape de familia Uniunii Europene

  • 16 Iunie 2023 14:02
Igor Grosu:  o cooperare eficientă între Parlament și societatea civilă este mult mai importantă acum, când  R. Moldova e mai aproape de familia Uniunii Europene

Reprezentanți ai Legislativului și Guvernului, ambasadori, membri ai societății civile, dar și experți internaționali s-au reunit astăzi, 16 aprilie, la conferința anuală „Cooperarea dintre Parlament și societatea civilă”, ediția 2023. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, prezent la eveniment, a declarat că trebuie eliminate toate lacunele care fac dificilă cooperarea între Parlament și societatea civilă. El a mai spus că obiectivele autorităților de la Chișinău în anul 2023 sunt organizarea alegerilor locale libere și corecte, precum și deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, transmite Radio Chișinău.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că o cooperare eficientă între Parlament și societatea civilă este mult mai importantă acum, când  Rep. Moldova e mai aproape de familia Uniunii Europene:   

Dialogul constant și sincer cu societatea civilă este pentru Guvernare unul din pilonii pe care ne sprijinim și datorită căruia sunt sigur că vom reuși să facem lucruri durabile pentru țara noastră. La Parlament armonizăm legislația națională la cea  europeană. Sper să fie un început bun, productiv și să punem bazele unei colaborări care să reziste în timp. Anul acesta noi avem cu societatea civilă două obiective clare, primul este să organizăm impecabil alegerile locale, atenție nu ca în Găgăuzia, și doi să facem totul impecabil la capitolul implementării recomandărilor pentru a fi capabili să solicităm, dar și să obținem deschiderea negocierilor”, a spus Igor Grosu.        

Șeful delegației Uniunii Europene la Chișinău, Janis Majeiks a accentuat că unul dintre cei nouă pași propuși de Comisia Europeană în avizul privind cererea de aderare a Rep. Moldova la spațiul comunitar este intensificarea implicării societății civile în procesele decizionale la toate nivelurile:   

Cooperarea cu societatea civilă este una dintre valorile cheie ale UE. Pentru UE societatea civilă este un interlocutor de încredere și o voce a cetățenilor. Contribuția organizațiilor societății civile la procesele de elaborare a politicilor poate îmbunătăți calitatea acestora.”, a declarat Janis Majeiks.       

La rândul său, reprezentantul Platformei Naționale a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic, Ion Manole, a optat pentru mai mare implicare a organizațiilor nonguvernamentale în procesul de luare a deciziilor în guvern sau parlament:        

Gradul de implicare sau colaborare dintre instituțiile statului și ONG-uri a dezamăgit societatea civilă, pentru că nu s-a dezvoltat, a rămas la nivelul anilor precedenți. Iată de ce vom fi la fel de insistenți ca procesul de consultare cu societatea civilă să devină un element natural al procesului de luare a deciziilor în guvern sau parlament. În Rep. Moldova avem peste 16 mii de organizații ale societății civile, dintre care doar 40% sunt active financiar și 80% dintre acestea sunt în Chișinău. Este o cifră la care vă îndemn să ne gândim și să discutăm”, a afirmat Ion Manole.

Agenda evenimentului include discuții despre rolul societății civile în promovarea și monitorizarea agendei europene a Republicii Moldova, precum și despre experiențele și perspectivele cooperării dintre instituțiile statului și societatea civilă.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:1,03 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău