Igor Grosu, la Summitul parlamentar al Platformei Crimeea: „Am demonstrat că putem fi o țară vecină sigură, un partener de încredere și un prieten la bine și la greu”

  • 24 Octombrie 15:19
Igor Grosu, la Summitul parlamentar al Platformei Crimeea: „Am demonstrat că putem fi o țară vecină sigură, un partener de încredere și un prieten la bine și la greu”

„În ultimii trei ani am demonstrat că putem fi o țară vecină sigură, un partener de încredere și un prieten la bine și la greu”. Declarația a fost făcută de Președintele Parlamentului, Igor Grosu, la cel de-al treilea Summit parlamentar al Platformei Internaționale Crimeea. Evenimentul se desfășoară în perioada 24-25 octombrie 2024, la Riga, Republica Letonia, iar șeful legislativului a adresat un mesaj video participanților la reuniune.

În discursul său, Președintele Parlamentului s-a referit la situația actuală din Republica Moldova, după desfășurarea primului tur al alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional privind aderarea la Uniunea Europeană.

„Țara noastră se află într-un moment de răscruce. În ciuda atentatului fără precedent asupra democrației și libertății poporului nostru, în ciuda faptului că Kremlinul a alocat zeci de milioane de dolari pentru a cumpăra voturi, noi, moldovenii, prin vot am demonstrat adeziunea la valorile europene. La 20 octombrie, 750 mii 137 de moldoveni au spus că suntem europeni și că unica cale a noastră este Uniunea Europeană, un spațiu al păcii, al libertății, al securității”,  a menționat Igor Grosu, potrivit unui comunicat al legislativului. 

Șeful legislativului a mai specificat că Republica Moldova se află într-un război hibrid fără precedent și, zi de zi, duce lupte informaționale. Zilnic, sunt desfășurate sute de percheziții în raioanele țării pentru demascarea schemelor prin care Federația Rusă cumpără alegătorii.

„Este o luptă grea, dar noi credem în înțelepciunea poporului nostru. Noi înțelegem foarte bine că acum e șansa noastră istorică să ne rupem de cei care, zeci de ani la rând, ne-au șantajat și ne-au ținut ostatici. Noi înțelegem că avem nevoie de liniște, pace, în primul rând, pentru cetățeni noștri, dar și pentru întreaga regiune. În ultimii 3 ani am demonstrat că putem fi o țară vecină sigură, un partener de încredere și un prieten la bine și la greu”,  a mai spus Igor Grosu.

La fel, Președintele Parlamentului a reiterat suportul pe care îl oferă țara noastră Ucrainei și angajamentul de a ajuta la reconstrucția țării vecine.

„Astăzi, avem circa 60 de mii de ucraineni care beneficiază de protecție temporară. Ne-am alăturat eforturilor internaționale de a elibera copii ucraineni răpiți, adoptând și o declarație în plenul Parlamentului. De asemenea, ne-am alăturat registrului pagubelor al Consiliului Europei, pentru a ne asigura că Rusia va plăti reparații, fiindcă ceea ce se întâmplă în Ucraina este genocid. Toate aceste fapte trebuie condamnate, iar făptașii – pedepsiți”.

Cel de-al treilea Summit parlamentar al Platformei Internaționale Crimeea reunește oficiali din mai multe țări, care abordează subiecte legate de situația actuală de securitate din Ucraina. Platforma reprezintă un format internațional de consultare și coordonare, creată în 2021, la inițiativa Președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
11
Sun
12
Mon
13
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău