Igor Grosu, întrevedere cu Nicolae Ciucă: Suntem și mai determinați să deschidem negocierile cu UE până la finalul anului și contăm pe sprijinul diplomației române

  • 06 Iulie 2023 14:09
Igor Grosu, întrevedere cu Nicolae Ciucă: Suntem și mai determinați să deschidem negocierile cu UE până la finalul anului și contăm pe sprijinul diplomației române

Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, s-a întâlnit, miercuri, 5 iulie, la București, cu președintele Senatului, Nicolae Ciucă, în contextul împlinirii unui an de la obținerea de către Republica Moldova a statutului de candidat la Uniunea Europeană și după o vizită la Bruxelles a oficialului moldovean, potrivit unui comunicat, scrie caleaeuropeana.ro.

Discuțiile au vizat, în principal, cooperarea bilaterală și sprijinul pe care România îl acordă Republicii Moldova în vederea aderării la Uniunea Europeană.

În context, președintele Senatului a reafirmat că România va sprijini activ obiectivul Republicii Moldova de a deschide negocierile de aderare încă de anul acesta.

Cei doi au convenit ca parlamentarii din Republica Moldova să apeleze, în primul rând, la omologii din România pentru expertiză privind îndeplinirea criteriilor de aderare.

I-am spus că după 3 zile la Bruxelles, suntem și mai determinați să deschidem negocierile cu UE până la finalul anului și contăm pe sprijinul diplomației române, care are un rol crucial în parcursul european al țării noastre”, a afirmat Igor Grosu. „Și în Parlamentul European am simțit un sprijin enorm din partea eurodeputaților români, lucru pentru care suntem recunoscători”, a adăugat Igor Grosu.

De asemenea, a fost reiterat angajamentul ferm al României pentru continuarea bunei colaborări dintre cele două state pe toate planurile, precum și sprijinirea Republicii Moldova în vederea realizării tuturor reformelor esențiale pentru modernizarea țării și îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor de pe celălalt mal al Prutului.

Președintele Senatului i-a transmis președintelui Parlamentului Igor Grosu că „România va continua să lucreze pentru îndeplinirea cu succes a obiectivelor comune”.

În perioada 3 – 5 iulie, președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a efectuat o vizită oficială la Bruxelles. În cadrul acesteia, șeful legislativului s-a întâlnit cu conducerea Parlamentului Regatului Belgiei. Programul vizitei a mai inclus întrevederi cu comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, și cu comisarul european pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, cu secretarul general Adjunct al NATO, Mircea Geoană, precum și cu mai mulți eurodeputați. Discuțiile s-au axat pe agenda parlamentară și pe reformele inițiate de autoritățile din Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău