Igor Grosu: În scurt timp va fi numit un nou director CNA

  • 09 Decembrie 2021 08:28
Igor Grosu: În scurt timp va fi numit un nou director CNA

Președintele Parlamentului spune că în curând va fi demarată procedura de numire a unui nou director al Centrului Național Anticorupție. Igor Grosu spune că instituția trebuie să devină funcțională, iar prerogativa Legislativului este să numească o nouă conducere CNA, după ce fostul director Ruslan Flocea a fost revocat din funcție. Igor Grosu spune că ideea comasării Centrului Național Anticorupție și a Procuraturii Anticorupție într-o singură entitate va necesita timp pentru consultări și dezbateri, iar din acest motiv, deocamdată, se va insista pe fortificarea capacităților CNA, notează IPN.

Potrivit legii, directorul CNA nu mai este selectat prin concurs public, ci este numit de către Parlament la propunerea a cel puțin 20 de deputați. Președintele Parlamentului spune că până la finalul acestei sesiuni va fi numită noua conducere CNA, astfel încât instituția să fie gestionată cât mai eficient.

„În timpul cel mai apropiat se va avansa în acest sens. Am avut o singură interacțiune cu directorul interimar CNA, l-am rugat să asigure buna funcționare a instituției, până va fi votat un nou director. CNA trebuie să demonstreze că este o instituție viabilă care combate corupția. Știu că acolo este capacitate, dar până acum n-am văzut acest lucru. Trebuie mai întâi să numim acolo un director. Momentul comasării cu Procuratura Anticorupție și creării modelului DNA va lua ceva timp, decizia încă trebuie consultată, dar noi trebuie să asigurăm funcționalitatea instituției acum și în timpul cel mai apropiat trebuie să dăm o conducere acestei instituții”, a spus Igor Grosu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Președintele Parlamentului spune că până la sfârșitul acestei sesiuni vor fi completate și funcțiile rămase vacante la celelalte instituții aflate sub control parlamentar. Deși, anterior, guvernarea anunța că este necesară demiterea directorilor ANRE, acum președintele Parlamentului spune că acest lucru ar fi inoportun.

„Avem în plan ca până la sfârșitul acestei sesiuni să completăm funcțiile la Consiliul Concurenței. Vom demara toate procedurile ca până la sfârșitul anului să avem completată această instituție. Și la ANRE este o poziție vacantă, va fi lansată procedura de completare a acestei funcții, după demisia lui Ștefan Creangă. Cât îi privește pe ceilalți directori, aici graba este contraindicată, avem de trecut cu bine această iarnă, cred că o vom trece cu bine, dar nu trebuie să ne relaxăm”, a mai spus Igor Grosu.

Parlamentul a aprobat anterior legea privind responsabilizarea șefilor instituțiilor aflate sub control parlamentar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău