Igor Grosu despre remanieri guvernamentale: Unii miniștri sunt vocali, alții mai timizi

  • 16 Iunie 2022 08:14
Igor Grosu despre remanieri guvernamentale: Unii miniștri sunt vocali, alții mai timizi

Președintele Parlamentului și al partidului de guvernare, Igor Grosu, spune că subiectul remanierilor guvernamentale este prerogativa prim-ministrului. Igor Grosu spune că la partid, periodic, este evaluată activitatea fiecărui minister din componența Guvernului, însă decizia privind eventuale demiteri aparține șefei Executivului. De asemenea, Igor Grosu spune că problemele sociale, criza energetică și aspectele ce vizează întărirea capacităților de apărare a țării sunt prioritare pe agenda guvernanților, notează IPN.

În contextul majorării fără precedent a prețurilor la carburanți, Igor Grosu spune că guvernarea caută soluții pentru a veni cu ajutor țintit pentru unele categorii de cetățeni. Potrivit președintelui Parlamentului, excluderea valorii TVA și a accizei din prețul carburanților nu este o soluție echitabilă.

„Trebuie să-i ajutăm pe cei care sunt cel mai mult afectați. Am venit cu un pas către fermieri, după restituirea a 30% din valoarea accizei la motorină, analizăm să venim cu ceva suplimentar. Dar trebuie să fie un echilibru. Da, prețurile la combustibil au crescut, e anormal de mare, dar și prețurile la cereale au crescut. Noi trebuie să-i ajutăm țintit pe fermieri, transportatori. Unul are un automobil modest pe care-l folosește din când în când și altul are Porsche, chiar trebuie să le dăm la toți?”, s-a întrebat Igor Grosu în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

De asemenea, șeful Legislativului spune că o prioritate pentru actuala guvernare este întărirea capacităților de apărare. În contextul crizei regionale de securitate, dotarea Armatei Naționale cu echipamente moderne este imperios necesară.

„Republica Moldova va beneficia de 40 de milioane de euro pentru consolidarea capacităților de apărare. După invazia din Ucraina, toate țările, mari, mici, neutre și-au reconsiderat prioritățile și investesc în apărare. Orice stat care se respectă, neutru sau parte a unui bloc, este obligat să aibă grijă de propria securitate, să aibă armată. Regula conform căreia ai atât de multă securitate, cât investești în ea, lucrează perfect. Da, avem parteneri care sperăm să ne ajute în situații complicate, dar și partenerii se întreabă dacă statul însuși își consolidează capacitățile de apărare. De-a lungul timpului deloc nu s-a investit, armata era o Cenușăreasă. Până acum s-a pus accent doar pe aspectele sociale. Acum trebuie să ne gândim și la capacitățile defensive. Trebuie să ne gândim de ce fel de armament defensiv avem nevoie. Și da, noi vom face asta”, a mai spus președintele Parlamentului.

De asemenea, președintele PAS a mulțumit miniștrilor din Guvernul Gavrilița pentru munca depusă, în contextul crizelor multiple cu care se confruntă Republica Moldova. Igor Grosu spune că, la partid, are loc o evaluare a activității fiecărui ministru, însă prim-ministrul va decide dacă vor avea loc modificări în echipa guvernamentală.

„Decizia aparține prim-ministrului. La partid, periodic, facem evaluarea tuturor domeniilor. Avem ministere mai dinamice, cu miniștri mai vocali, sunt alții mai timizi. Avem evaluările noastre interne, dar este obligația prim-ministrului, atunci când va considera de cuviință, să propună remanieri”, a mai spus Igor Grosu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,74
Cer fragmentat
Umiditate:59 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău