Igor Grosu, despre frauda bancară | „Am auzit niște bâlbe aici și în spatele acestor bâlbe eu cred că se dorește încă o tergiversare a acestui dosar”

  • 11 Decembrie 2019 14:14
Igor Grosu, despre frauda bancară | „Am auzit niște bâlbe aici și în spatele acestor bâlbe eu cred că se dorește încă o tergiversare a acestui dosar”

Procuratura Generală a solicitat astăzi timp suplimentar pentru a prezenta în Comisia parlamentară pentru securitate, apărare și ordine publică raportul privind devalizarea sistemului bancar. Noua conducere a instituției susține că nu deține încă suficiente date pentru a prezenta un raport exhaustiv, dar opoziția a criticat-o sugerând că s-ar încerca tergiversarea dosarului privind frauda bancară.

Procuratura Generală urma să prezinte în decurs de 30 de zile un raport privind dosarul fraudei bancare, în conformitate cu hotărârea Parlamentului pe marginea raportului Comisiei parlamentare de anchetă din 17 octombrie.

Procurorul general adjunct, Ruslan Popov a declarat în ședința comisiei pentru securitate, apărare și ordine publică la care urma să fie audiat raportul, că noul procuror general, Alexandr Stoianoglo nu a reușit să studieze minuțios toate investigațiile și dosarele existente la această etapă. De asemenea, Ruslan Popov a dat vina pe Procuratura Anticorupție că ar fi secretizat dosarul, a investigat haotic circumstanțele devalizării și susține că există multe neclarități.

„Nu s-a simțit o ritmicitate și de fapt a fost o investigație mau mult haotică. Un plan bine determinat cu stabilirea perspectivelor pentru toți membrii grupului de lucru implicați, până la ziua de astăzi nu este. Până la ziua de astăzi nu este clar, din notele informative prezentate, care sunt rezultatele reale ale investigațiilor”, a spus Ruslan Popov.

Deputații Blocului Acum au criticat faptul că noua conducere a Procuraturii Generale nu a depus toate eforturile pentru a face cunoștință cu dosarul și a prezenta o informație exhaustivă. Liderul fracțiunii PAS, Igor Grosu a opinat că s-ar încerca o nouă tergiversare a dosarului.

Dvs. cereți timp ca echipa Dlui Stoianoglo să intre în esență de ce s-a tărăgănat. Noi știm de ce s-a tărăgănat, dar am auzit niște bâlbe aici și în spatele acestor bâlbe eu cred că se dorește încă o tergiversare a acestui dosar”, a precizat Igor Grosu.

Iar președintele Comisiei, deputatul PDM Alexandru Jizdan s-a referit și la necesitatea unor acțiuni mai prompte în privința recuperării banilor.

„Procuratura să vină cu o concluzie și să depunem tot efortul ca banii furați să fie întorși. noi discutăm acum proiectul bugetului și una din oportunitățile de a suplini bugetul este și rambursarea banilor furați”a precizat Alexandru Jizdan.

Amintim că o Comisie parlamentară de investigație a prezentat un raport în plenul Parlamentului la 17 octombrie. Comisia a constatat că frauda bancară a fost o operațiune bine pregătită în timp și coordonată cu politicieni și demnitari de stat, instituțiile de stat nu și-au îndeplinit funcțiile, sau chiar au asistat la realizarea fraudei, iar Procuratura Generală practic a sabotat investigarea furtului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău