Igor Dodon vrea elaborarea unui document care să contribuie la retragerea trupelor ruse din R.Moldova

  • 19 Iulie 2018 16:43
Igor Dodon vrea elaborarea unui document care să contribuie la retragerea trupelor ruse din R.Moldova

Președintele Igor Dodon a propus, astăzi, elaborarea Concepției statutului de neutralitate permanentă al Republicii Moldova, iar unul din obiectivele prevăzute să fie „contribuirea la încheierea procesului de retragere a trupelor străine”.

Igor Dodon a prezentat, astăzi, poziția președintelui „privind asigurarea securității țării și a cetățenilor ei prin fortificarea statutului constituțional de neutralitate permanentă al Republicii Moldova”. Astfel, el a propus elaborarea Concepției statutului de neutralitate permanentă al Republicii Moldova.

„Este un document ce reflectă abordarea unică și ideea complexă despre locul și rolul Republicii Moldova în sistemul de relații internaționale și de securitate regională. Scopurile și obiective principale ale Concepției sunt: protejarea caracterului multinațional al statului moldovenesc, consolidarea integrității teritoriale și a inviolabilității frontierelor de stat, contribuirea la încheierea procesului de retragere a trupelor străine de pe teritoriul Republicii Moldova, asigurarea unor condiții stabile pentru dezvoltarea economică durabilă și pe termen lung a țării”, se arată în comunicatul Președinției. 

Potrivit lui Igor Dodon, Concepția va reprezenta o bază pentru adoptarea noii Strategii a Securității Naționale și elaborarea Legii organice speciale privind statutul de neutralitate permanentă în conformitate cu Constituția R. Moldova.

Menționăm că Parlamentul a aprobat, astăzi, Strategia Națională de Apărare, care prevede că existența regiunii separatiste transnistrene și prezența militară rusă în stânga Nistrului, sunt cele mai mari riscuri și amenințări pentru Republica Moldova. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:79 %
Vint:3,09 m/s
Tue
28
Wed
29
Thu
22
Fri
25
Sat
23
Arhivă Radio Chișinău