Igor Dodon va avea astăzi o întrevedere cu Vladimir Putin, la Moscova

  • 17 Ianuarie 2017 08:29
Igor Dodon va avea astăzi o întrevedere cu Vladimir Putin, la Moscova

Președintele Republicii Moldova Igor Dodon are astăzi convorbiri la Moscova cu președintele rus, Vladimir Putin, menite să refacă relațiile bilaterale, așa cum a promis încă din campania electorală.

Dodon urmează să discute și cu alte oficialități ruse de prim rang, inclusiv cu șeful Gazprom și cu patriarhul Chiril. Agenda sa are o componentă economică importantă, dar președintele moldovean nu a luat în delegație niciun membru al Guvernului.

Este prima vizită bilaterală a unui lider moldovean în Rusia, în ultimii nouă ani, și prima vizită externă a lui Igor Dodon în calitate de șef al statului. Comentatorii ruși subliniază alegerea de către acesta a Moscovei, ca primă destinație înaintea Bruxelles-ului, ceea ce ar releva dorința de a lansa relațiile cu Rusia. Fără a detalia, Kremlinul a anunțat că vor fi abordate relațiile comerciale economice și cultural-umanitare și problema transnitreană.

Igor Dodon dorește să obțină ridicarea restricțiilor la importul de produse agricole moldovenești, impuse de Moscova în contextul semnării Acordului de asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană și reglementarea statutului juridic al celor aproape 500 mii de cetățeni moldoveni care muncesc în Rusia.

O altă problemă este cea a datoriei transnistrene de 4 miliarde de dolari față de Gazprom. Problematica transnistreană va fi discutată inclusiv din perspectiva recentei întâlniri dintre președintele Moldovei și noul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Vicepremierul Dmitri Rogozin, copreședinte al Comisiei Interguvernamentale Ruso-Moldovenești și reprezentant al președintelui Putin pentru Transnistria, cu care Igor Dodon a avut, aseară, o primă întrevedere neoficială, a declarat că întâlnirea la vârf va oferi cheia soluționării problemelor acumulate în relațiile bilaterale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău