Igor Dodon poate fi SUSPENDAT din funcție pentru refuzul de a-l numi pe ministrul Apărării (Hotărârea CC)

  • 17 Octombrie 2017 16:01
Igor Dodon poate fi SUSPENDAT din funcție pentru refuzul de a-l numi pe ministrul Apărării (Hotărârea CC)

Curtea Constituțională a stabilit că refuzul președintelui Igor Dodon de a semna decretul de numire a ministrului Apărării este motiv de a fi suspendat temporar din funcție, iar atribuțiile sale în această privință vor fi preluate de președintele Parlamentului sau de șeful Guvernului.

Aceasta este o „încălcare gravă a atribuțiilor sale și o circumstanță ce justifică procedura de suspendare a președintelui”, potrivit dispozitivului hotărârii Curții la sesizarea Guvernului prind refuzul lui Igor Dodon de a numi ministrul Apărării.

„În sensul articolului 91 din Constituție, refuzul Președintelui de a-și executa obligațiile constituționale constituie imposibilitate temporară de a-și exercita atribuția (atribuțiile) în cauză și justifică instituirea interimatului funcției, care se asigură, în ordine, de Președintele Parlamentului sau de Primul-ministru, pentru exercitarea acestei (acestor) obligații constituționale a Președintelui.
- Instituirea interimatului funcției, cauzat de refuzul deliberat de a executa o obligație constituțională și circumstanțele care justifică interimatul funcției de Președinte urmează a fi constatate în fiecare caz în parte de către Curtea Constituțională, în conformitate cu competența atribuită acesteia prin articolul 135 alin. (1) lit. f) din Constituție”, potrivit hotărârii Curții.

În acest context, Curtea a reamintit că, în exercitarea interimatului funcției de Președinte al țării, președintele interimar exercită aceleași atribuții ca și președintele titular (HCC nr. 29 din 24 noiembrie 2015). Astfel, în ordine, Președintele Parlamentului sau Primul-ministru, în calitate de Președinte interimar, va emite decretele neemise de titularul care a refuzat deliberat să-și exercite obligațiile constituționale.

Consilierul prezidențial Maxim Lebedinschi a declarat decizia de astăzi ca fiind pasibilă de un dosar penal. El a declarat că președinția nu recunoaște legitimitatea deciziei Curții.

„Decizia de astăzi a Curții este, în opinia mea, una de răspundere penală. Toți judecătorii Curții urmează mai devreme sau mai târziu vor urma să răspundă în fața legii. Pentru o asemenea decizie s-ar putea face și pușcărie. Decizia de astăzi este o acțiune complexă a uzurpării puterii de stat și de subminare a instituțiilor statului. Noi nu recunoaștem această hotărâre. Un ministru numit în asemenea fel nu este legal”, susține Lebedinschi.

Amintim că, acum două săptămâni, Igor Dodon a amenințat judecătorii Curții Constituționale că ar putea fi acuzați de uzurpare a puterii în stat, dacă vor emite ceea ce el numește „hotărâri abuzive”.

Afirmația se conține în opinia sa referitor la sesizarea Guvernului privind numirea lui Eugen Sturza în funcția de ministru al Apărării, pe care el a transmis-o Curții Constituționale acum două săptămâni.

În replică, președintele Comisiei de la Veneția Gianni Buquicchio a calificat drept inadmisibile amenințările la adresa judecătorilor Curții Constituționale.

Vezi aici textul Hotărârii Curții Constituționale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău