Igor Dodon promite rezolvarea unui conflict declanșat încă în perioada în care era ministrul Economiei

  • 18 Noiembrie 2016 10:53
Igor Dodon promite rezolvarea unui conflict declanșat încă în perioada în care era ministrul Economiei

Micii comercianți, care au anunțat proteste pentru astăzi, ca să li se permite să activeze în bază de patentă, și-au amânat protestul, după ce au purtat discuții cu guvernarea și cu candidatul la prezidențiale, Igor Dodon. Autoritățile le-au promis că vor rezolva problema în două săptămâni.

Deși inițial au anunțat proteste în fața Guvernului și a Parlamentului, comercianții au amânat acțiunea și au purtat discuții cu autoritățile. Antreprenorii, veniți din mai multe regiuni ale țării, cer să le fie prelungit dreptul de activa în bază de patentă pentru o perioadă de zece ani. Totuși, autoritățile le-au promis că actualele patente ar urma să fie prelungite pentru cel puțin un an. Micii comercianți susțin că își vor pierde locurile de muncă dacă li se va interzice să activeze în bază de patentă:

  • Din Florești, vindem haine naționale, confecționate de mine. Și am ajuns în culmea sărăciei, nu mai avem cu ce viețui: nu ne mai ajung bani de mâncare, de plătit comoditățile. Ne-a ajuns deja cuțitul la gât și de aceea am decis să venim”.

- „Noi lucrăm la cimitirul Doina. Toți pensionarii și invalizii vând acolo.
- Ce vindeți acolo?

- Flori artificiale. Și sperăm că o să ne dea voie, că noi nu avem nici autorizare, nici patentă”.

După discuțiile cu micii comercianți, ministrul Economiei, Octavian Calmâc, a declarat că la legea cu privire la activitatea în bază de patentă vor fi introduse unele amendamente. Astfel, nu vor eliberate patente noi pentru micii comercianți, iar taxele pentru patentele existente vor fi modificate.

Obiectivul nostru este să nu creștem numărul de patentași. Patentele pot fi prelungite doar pentru cei care dețin sau au deținut patente. Pe de altă parte vom ajusta și taxele care țin de patente, pentru că ele nu fost actualizate de mai bine de cinci ani și nu sunt comensurabile cu cifra vânzărilor.

Și candidatul la funcția de președinte Igor Dodon le-a făcut promisiuni micilor antreprenori. El s-a întâlnit cu titularii de patentă și le-a promis că-i va ajuta să soluționeze problema comerțului în bază de patentă. De asemenea, Igor Dodon a propus ca din grupul de lucru format între micii comercianți și guvernare în problema patentelor să facă parte și un reprezentant al Partidului Socialiștilor.

Autoritățile au încercat, pentru prima dată, să interzică activitatea în bază de patentă încă în 2007-2008, în prioada în care ministru al Economiei era Igor Dodon. Atunci, micii comericanți au protestat în repetate rânduri, cerând să li se permită să activeze în bază de patentă. După câteva luni de proteste și negocieri, autoritățile au decis să le permită unor categorii de comercianți să activeze în bază de patentă, și numai cu anumite cvategorii de mărfuri. Actuala lege prevede că, începând cu 1 ianuarie 2017, comerțul în baza patentei va fi interzis.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:3,09 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău