Analist politic despre prezența lui Igor Dodon la Conferința de securitate de la München: Ceea ce face este în interesul anumitor înțelegeri cu Federația Rusă, decât a R.Moldova

  • 15 Februarie 2019 14:50
Analist politic despre prezența lui Igor Dodon la Conferința de securitate de la München: Ceea ce face este în interesul anumitor înțelegeri cu Federația Rusă, decât a R.Moldova

Președintele Igor Dodon participă astăzi la Conferința internațională de Securitate de la Munchen. Participarea sa și pozițiile pe care le va exprima la acest forum nu au fost însă coordonate cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. Experții consideră că acestea vor reprezenta mai degrabă interesele electorale ale Partidului Socialiștilor și ale Moscovei, decât pe cele ale Republicii Moldova.

Igor Dodon a plecat încă de ieri la Munchen, unde, după cum a anunțat anterior va avea întrevederi oficiale și neoficiale cu mai mulți oficiali internaționali. În cadrul unei emisiuni televizate la un post afiliat socialiștilor, Igor Dodon a declarat că va participa și la o masă rotundă dedicată situației din Republica Moldova, unde va exprima viziunile sale în privința unei politici externe echilibrate și relații bune atât cu Estul cât și cu Vestul.

Într-un comentariu al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, oferit pentru Radio Chișinău, se menționează că diplomația de la Chișinău a transmis în numele Guvernului o scrisoare organizatorilor conferinței de la Munchen, în care a menționează că nu dorește ca prin prezența la acest eveniment să certifice viziunea de politică externă a lui Igor Dodon și abordarea sa în ceea ce privește soluționarea conflictului transnistrean, care este împotriva intereselor cetățenilor Republicii Moldova.

Participarea lui Igor Dodon la reuniunea de la Munchen, fără un mesaj coordonat cu Guvernul nu dă bine imaginii Republicii Moldova în exterior, consideră analistul politic Ion Tăbârță. Potrivit acestuia, în Republica Moldova Ministerul de Externe este instituția care prezintă pozițiile oficiale ale statului în materie de politică externă, iar Igor Dodon, cel mai probabil, va prezenta propriile viziuni, care convin mai mult Rusiei decât Republicii Moldova.

”Președinția perseverează pe anumite mesaje cu aspect geopolitic filorus. De multe ori, ceea ce face Igor Dodon mai degrabă este în interesele și pentru realizarea anumitor înțelegeri cu Federația Rusă, decât să reprezinte interesele naționale ale Republicii Moldova”, a a menționat Ion Tăbârță. 

Conferința internațională de securitate de la Munchen este considerată unul dintre cele mai prestigioase forumuri în cadrul căruia sunt dezbătute subiecte din domeniul securității la nivel european și euroatlantic. Principalii oficiali care și-au anunțat prezența la acest eveniment sunt cancelarul german Angela Merkel și vicepreședintele american Mike Pence. Alți lideri mondiali precum președintele Franței Emmanuel Macron și premierul israelian Benjamin Netanyahu și-au anulat participarea în ultimul moment.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:96 %
Vint:4,12 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău