Igor Dodon îndeamnă Guvernul să renegocieze anumite condiționalități cu FMI

  • 26 Iulie 2019 13:00
Igor Dodon îndeamnă Guvernul să renegocieze anumite condiționalități cu FMI

Președintele Igor Dodon îndeamnă Guvernul să renegocieze anumite condiționalități cu FMI.

Potrivit lui Igor Dodon, reprezentanții asociațiilor de business sunt îngrijorați față de unele măsuri de politici fiscale, anunțate recent de Ministerul Finanțelor în contextul colaborării cu FMI. 

"În activitatea mea, având drept prioritate susținerea mediului de afaceri și sporirea competitivității economiei naționale a țării, am convenit cu conducerea Guvernului și Parlamentului ca aceste măsuri să nu fie aprobate pe parcursul acestei sesiuni parlamentare", a comunicat Dodon.

El a menționat că Guvernul urmează să desfășoare în următoarele două săptămâni consultări publice ample cu reprezentanții sectoarelor economice vizate în acest pachet de modificări fiscale, condiționate de FMI. 

"Am îndemnat Guvernul să renegocieze cu această instituție financiară unele dintre condiționalitățile incluse în program", a subliniat Igor Dodon.

Președintele a declarat că a informat Executivul și Parlamentul că "nu va promulga niciun proiect legislativ cu impact regulatoriu, dacă acesta nu a fost supus consultărilor publice cu mediul de afaceri și sindicatele".

După cum a informat anterior INFOTAG, în această săptămână, ministrul Finanțelor, Natalia Gavriliță, a prezentat propuneri de modificare a bugetului pentru anul 2019 și de elaborare a politicii bugetar-fiscale pentru anul 2020. Acestea se referă la anularea mai multor facilități fiscale și majorarea accizelor la tutun și produse din tutun, inclusiv la țigaretele electronice, interzicerea comerțului duty free la intrarea în Republica Moldova, anularea tichetelor de masă, majorarea TVA pentru restaurante și hoteluri de la 10% la 20% și majorarea cu 50% a taxei de mediu pentru articolele din plastic.

Rectificările la bugetul pentru 2019 și la politica bugetar-fiscală pentru anul 2020 urmează a fi aprobate de Guvern și Parlament, astfel încât, la 20 septembrie,Consiliul Executiv al FMI să aprobe un memorandum cu Guvernul și Banca Națională, care să permită extinderea programului cu Fondul până în martie 2020. Se presupune că Parlamentul va aproba amendamente la buget la o ședință extraordinară a legislativului la mijlocul lunii august.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău