Igor Dodon: Important este ca lupta electorală din Chișinău să nu ducă la destrămarea coaliției

  • 03 Octombrie 2019 08:47
 Igor Dodon: Important este ca lupta electorală din Chișinău să nu ducă la destrămarea coaliției

Președintele Igor Dodon susține că un aspect important al actualului scrutin electoral este ca lupta pentru Primăria municipiului Chișinău să nu ducă la destrămarea coaliției de guvernare formate din blocul ACUM și Partidul Socialiștilor și căderea actualului Guvern. Șeful statului spune că sarcina lui este de a face tot posibilul ca aceste riscuri să fie minimizate. Mesajul lui Igor Dodon către reprezentanții celor două forțe politice este că viața nu se încheie cu aceste alegeri locale și că după 20 octombrie vor trebui să se așeze la masa de negocieri, transmite IPN.

Șeful statului spune că deocamdată nu există conflicte serioase nici în teritoriu, nici în Chișinău. „La nivel de sate, de primari și consilieri locali nu ar trebui să existe contradicții între partidele care formează acum majoritatea parlamentară. La nivel de raioane și orașe, la fel, nu văd mari riscuri. Va fi important ca după aceste alegeri partidele care formează majoritatea parlamentară să se înțeleagă și să creeze asemenea coaliții și la nivel local. Principala luptă se dă în capitală”, spune Igor Dodon.


Președintele spune că în Chișinău situația s-ar putea crea o situație foarte interesantă și ar putea exista un câștigător la funcția de primar chiar din primul tur. „Eu sper că nu va începe iarăși lupta geopolitică, tancuri etc. Am văzut diferite declarații, se încearcă atragerea mea. Acum mulți concurenți și partide mă vor critica și vor încerca să mă atragă în polemici”, susține Igor Dodon.

Șeful statului menționează că este important faptul ca toate partidele să înțeleagă că actualmente este un Guvern de coaliție, că trebuie să existe consens. „Din păcate, nu toți înțeleg acest lucru”, a declarat președintele.

În opinia șefului statului, după alegeri, Guvernul, Parlamentul și președintele trebuie să înainteze 4-5 inițiative care să se refere la acordarea susținerii financiare a familiilor social-vulnerabile pentru sezonul de încălzire, alocarea resurselor pentru reparația drumurilor, creșteri salariale. „Dacă nu vom face acest lucru, încrederea în Guvern va cădea. În această situație, noi nu vom avea altă soluție decât să criticăm acest executiv”, a conchis Igor Dodon.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău