Igor Dodon | Găgăuzii doresc să aibă garanții că, în cazul unirii cu România, vor avea dreptul la autodeterminare. Nu văd niciun pericol

  • 06 Martie 2019 13:17
Igor Dodon | Găgăuzii doresc să aibă garanții că, în cazul unirii cu România, vor avea dreptul la autodeterminare. Nu văd niciun pericol

Președintele Igor Dodon a declarat că nu vede un pericol din partea Autonomiei Găgăuze la adresa integrității Republicii Moldova.

Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta el a declarat marți seara în cadrul unei emisiuni de televiziune.

Întrebat despre inițiativa Găgăuziei de a înscrie în Constituția Republicii Moldova dreptul găgăuzilor la autodeterminare, în cazul în care RM își pierde statalitatea, Președintele a reamintit că această prevedere este inclusă în legea Autonomiei Găgăuze.

"Această prevedere există în legea adoptată în 1994. Trebuie să recunoaștem că găgăuzii se tem de toate aceste discuții despre posibila unire a Moldovei cu România. Toate acestea nu sunt serioase, dar ei văd aici o amenințare pentru ei înșiși. Și pun întrebări, doresc să aibă garanții că, în cazul unirii cu România, Găgăuzia va avea dreptul la autodeterminare. Nu văd niciun pericol în acest sens, ei doresc să înscrie în Constituție ceea ce este deja în lege", a spus Dodon.

El a subliniat că "găgăuzii sunt susținători înflăcărați ai statalității Moldovei".

"Găgăuzia spune clar că face parte din Republica Moldova. Găgăuzii sunt mari stataliști și patrioți ai Moldovei, ei sunt pentru păstrarea statalității. Și nu este nevoie să se speculeze pe acest subiect al autodeterminării", a subliniat Președintele.

După cum a informat anterior agenția INFOTAG, Adunarea Populară a Găgăuziei a prezentat pentru discuții publice un proiect de amendamente la Constituția Republicii Moldova. Documentul prevede asigurarea în Constituție a dreptului autonomiei la autodeterminare, în cazul în care republica își pierde statutul de stat independent.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
16
Cer acoperit de nori
Umiditate:82 %
Vint:2,1 m/s
Mon
22
Tue
22
Wed
24
Thu
24
Fri
25

Curs oficial BNM 07 Iunie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4833 -0.0000
USD 17.3920 -0.0000
RON 4.0272 -0.0000
UAH 0.6518 -0.0000
RUB 0.2515 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău