Igor Dodon | Găgăuzii doresc să aibă garanţii că, în cazul unirii cu România, vor avea dreptul la autodeterminare. Nu văd niciun pericol

  • 06 Martie 13:17
Igor Dodon | Găgăuzii doresc să aibă garanţii că, în cazul unirii cu România, vor avea dreptul la autodeterminare. Nu văd niciun pericol

Preşedintele Igor Dodon a declarat că nu vede un pericol din partea Autonomiei Găgăuze la adresa integrităţii Republicii Moldova.

Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a declarat marţi seara în cadrul unei emisiuni de televiziune.

Întrebat despre iniţiativa Găgăuziei de a înscrie în Constituţia Republicii Moldova dreptul găgăuzilor la autodeterminare, în cazul în care RM îşi pierde statalitatea, Preşedintele a reamintit că această prevedere este inclusă în legea Autonomiei Găgăuze.

"Această prevedere există în legea adoptată în 1994. Trebuie să recunoaştem că găgăuzii se tem de toate aceste discuţii despre posibila unire a Moldovei cu România. Toate acestea nu sunt serioase, dar ei văd aici o ameninţare pentru ei înşişi. Şi pun întrebări, doresc să aibă garanţii că, în cazul unirii cu România, Găgăuzia va avea dreptul la autodeterminare. Nu văd niciun pericol în acest sens, ei doresc să înscrie în Constituţie ceea ce este deja în lege", a spus Dodon.

El a subliniat că "găgăuzii sunt susţinători înflăcăraţi ai statalităţii Moldovei".

"Găgăuzia spune clar că face parte din Republica Moldova. Găgăuzii sunt mari statalişti şi patrioţi ai Moldovei, ei sunt pentru păstrarea statalităţii. Şi nu este nevoie să se speculeze pe acest subiect al autodeterminării", a subliniat Preşedintele.

După cum a informat anterior agenţia INFOTAG, Adunarea Populară a Găgăuziei a prezentat pentru discuţii publice un proiect de amendamente la Constituţia Republicii Moldova. Documentul prevede asigurarea în Constituţie a dreptului autonomiei la autodeterminare, în cazul în care republica îşi pierde statutul de stat independent.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chişinău
24 °C
cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,6 m/s
Fri
20 °C
Sat
22 °C
Sun
23 °C
Mon
24 °C
Tue
21 °C

Curs oficial BNM 18 Iulie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.8041 -0.0507
USD 17.6530 -0.0374
RON 4.1840 -0.0110
UAH 0.6812 -0.0036
RUB 0.2813 -0.0004
Arhivă Radio Chișinău