Igor Dodon, după ședința CSS: statul vrea să-și recupereze dreptul de gestiune asupra aeroportului

  • 23 August 2019 15:30
Igor Dodon, după ședința CSS: statul vrea să-și recupereze dreptul de gestiune asupra aeroportului

Cotele de capital ale companiei concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău, Avia Invest, nu au fost înstrăinate, în prezent fiind înregistrați aceiași proprietari, a declarat președintele Igor Dodon, după ședința de astăzi a Consiliului Suprem de Securitate.

Mai mult, este blocată posibilitatea de a ceda aceste cote, a mai spus Igor Dodon. Astfel, compania NR Investments, care a s-a arătat interesată să cumpere acțiunile Avia Ivest, a fost preîntâmpinată de riscurile acestei tranzacții și de faptul că statul vrea să-și recupereze dreptul de gestiune asupra aeroportului.

Potrivit președintelui, contractul de concesiune trebuie să fie reziliat, întrucât, atunci când a fost semnat, există suspiciuni rezonabile că statul a fost prejudiciat. El a adus exemplul unei prevederi din document care îi dă investitorului dreptul să perceapă de la fiecare pasager o taxă de 9 euro, așa încât, doar în 2018 investitorul privat a acumulat peste 24 de milioane de euro, iar în 49 de ani suma s-ar putea ridica la aproape un miliard de euro. Asta în condițiile în care, Avia Invest s-a angajat să facă investiții de 244 de milioane de euro.

De asemenea nu au fost îndeplinite angajamentele asumate din Avia Invest, astfel încât în perioada 2014-2018 compania trebuia să investească 160 de milioane de euro, dar raportează o investiție de numai 78 de milioane, a mai spus Igor Dodon.  Potrivit lui, este necesar un audit la această companie, deoarece ar exista suspiciuni rezonabile că banii investiți ar putea proveni din furtul miliardului.

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău