Igor Dodon a discutat la Moscova cu Alexei Miller despre semnarea unui nou contract pentru furnizarea gazelor

  • 02 Septembrie 2019 17:40
Igor Dodon a discutat la Moscova cu Alexei Miller despre semnarea unui nou contract pentru furnizarea gazelor

Președintele Republicii Moldova Igor Dodon întreprinde o nouă vizită în Federația Rusă cu scopul de a stimula dezvoltarea relațiilor comercial-economice. Experții consideră, însă, că vizita poartă mai degrabă un caracter electoral și politic, menită să fortifice poziția sa personală, dar și a Partidului Socialiștilor.

Igor Dodon s-a întâlnit la Moscova cu vicepremierul rus Dmitri Kozak, reprezentantul special al președintelui Vladimir Putin pentru dezvoltarea relațiilor comercial-economice cu Republica Moldova. El a anunțat că unul din principalele subiecte de discuție a ținut de pregătirea ședinței Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru colaborare comercial-economică, preconizată pentru 19 septembrie, Comisie care nu s-a mai întrunit de câțiva ani. Acest eveniment va fi urmat și de un Forum economic moldo-rus.

Printre subiectele de colaborare economică, Igor Dodon se referă la exportul de conserve și vinuri, precum și posibilitatea extinderii listei mărfurilor moldovenești exportate pe piață rusă – atât a legumelor și fructelor, cât și a producției vinicole.

Igor Dodon, care a fost însoțit în această vizită și de ministrul Economiei și Comerțului Vadim Brânzan, a avut o întrevedere și cu președintele „Gazporm”, Alexei Miller și a discutat posibilitatea reducerii prețului la gaz pentru Republica Moldova și semnarea unui nou contract pentru furnizarea gazelor, începând cu 1 ianuarie 2020. Actualul contract expiră la sfârșitul acestui an.

Deși, aparent, poartă un caracter economic, această vizită este una eminamente politică, mai ales în contextul electoral din Republica Moldova, unde la 20 octombrie vor avea loc alegeri locale, dar și parlamentare în patru circumscripții. După cum susține analistul politic Ion Tăbârță, Igor Dodon transformă relația Republicii Moldova cu Federația Rusă din una instituțională în una personală, cu scopul de a-și promova propria imagine și pe cea a Partidului Socialiștilor, pe care îl conduce de facto.

De când a fost învestit președinte, în decembrie 2016, Igor Dodon, un adept deschis al apropierii dintre Chișinău și Moscova, a efectuat vizite frecvente în Federația Rusă, peste 30.

În 2013 și 2014 Rusia a impus embargouri la mai multe categorii de produse moldovenești, în contextul semnării de către Chișinău a Acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană.

În prezent Rusia deține o cotă de 8% din exporturile moldovenești, de 3 ori mai mică decât până în 2013.  

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău