Igor Dodon consideră Declarația privind parcursul european ireversibil o abordare greșită

  • 21 Februarie 10:50
Igor Dodon consideră Declarația privind parcursul european ireversibil o abordare greșită

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, consideră că declarația deputaților din opoziție privind parcursul european ireversibil al Republicii Moldova este o încercare de a readuce în discuții vectorul geopolitic. Într-un nou episod al emisiunii „Președintele răspunde”, Igor Dodon a spus că vede această abordare ca fiind una greșită, transmite IPN.

Igor Dodon afirmă că această declarație vine să divizeze în continuare „societatea noastră moldovenească”. Președintele pledează pentru a abordare echilibrată, „unde să fim prieteni cu toții, reieșind din interesul național al Republicii Moldova”. „Să luăm ce este bun de la europeni, de la ruși și să aducem acasă, să facem bine în Republica Moldova”.

„Putem cu europeni să ne înțelegem să ne dea bani pentru drumuri, să mergem fără viză în Europa, hai să fim prieteni. Putem de la ruși să luăm gaz mai ieftin și să vindem încolo merele noastre. Haideți să fim prieteni cu toții. Hai să aprobăm o declarație că noi suntem prieteni cu toți”, a propus șeful statului.

Despre ruptura din PDM (șase deputați au părăsit în această săptămână formațiunea), șeful statului crede că lucrul acesta trebuia să se întâmple inevitabil, „ținând cont de diferite viziuni în interiorul echipei PDM”. Potrivit lui Igor Dodon, în majoritatea partidelor care au fost la guvernare, după plecarea de la putere au început tulburările. Având în vedere aceste evoluții, președintele spune că important este ce va urma.

În opinia sa, sunt trei posibile scenarii. Primul ar fi că se va menține situația de astăzi. Guvernul, fără a avea susținerea unei majorități parlamentare stabile, va veni cu proiecte de legi în Parlament care ar putea fi votate de toți deputații, inclusiv de grupul decoraților care au plecat. Al doilea scenariu este o posibilă coaliție cu PDM, care nu trebuie exclusă, spune Igor Dodon. Iar al treilea scenariu sunt alegerile parlamentare anticipate, care în opinia președintelui ar fi o problemă pentru Republica Moldova, deoarece pentru „șase-opt luni societatea va fi în bătălii politice”. „Plus că vreo 70 de milioane de lei se vor cheltui”.

Igor Dodon crede că alegeri anticipate își dorește lidera PAS, Maia Sandu, pentru că este în afara Parlamentului și vrea să revină. La fel, liderul Partidului Politic Șor, Ilan Șor, „care ar vrea să destabilizeze situația pentru că s-a apucat mai serios procurorul general și de furtul miliardului, și de aeroport, și de tot absolut”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
27
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:2,1 m/s
Fri
23
Sat
23
Sun
23
Mon
14
Tue
16

Curs oficial BNM 09 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4776 -0.0528
USD 17.2651 -0.0537
RON 4.0238 -0.0118
UAH 0.6398 -0.0036
RUB 0.2426 0.0018
Arhivă Radio Chișinău