Igor Dodon a relatat la Bruxelles despre îngrijorările privind aprovizionarea cu gaze

  • 06 Septembrie 2019 12:18
Igor Dodon a relatat la Bruxelles despre îngrijorările privind aprovizionarea cu gaze

Președintele Igor Dodon a relatat la Bruxelles despre îngrijorările existente în Republica Moldova privind livrarea gazului după 1 ianuarie 2020. În întrevederea avută cu vicepreședintele Comisiei Europene pentru Uniunea Energetică, Maroš Šefčovič, transmite IPN.

Igor Dodon a menționat că, în contextul disputei dintre Rusia și Ucraina, aprovizionarea cu gaze a Republicii Moldova reprezintă una dintre cele mai importante preocupări ale Guvernului.

Igor Dodon a avut mai multe întâlniri în cadrul vizitei la Bruxelles. În întâlnirea cu David McAllister, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul European, șeful statului a adus în discuție necesitatea restabilirii imaginii țării și implementării eficiente a Acordului de Asociere cu UE, precizează un comunicat de presă al Președinției.

Statutul constituțional de neutralitate permanentă și politica externă echilibrată rămân o prioritate de bază pentru conducerea Republicii Moldova, dat fiind că aceasta presupune construirea unor relații de bună vecinătate cu toți partenerii internaționali în baza respectului reciproc, a afirmat Igor Dodon la întâlnirea cu Jens Stoltenberg, Secretarul General al NATO.

Igor Dodon a apreciat buna cooperare dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană la întâlnirea avută cu Federica Mogherini, înalt reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate. Șeful statului a adus mulțumiri doamnei Mogherini pentru reacția promptă privind evenimentele legate de depășirea crizei politice în Republica Moldova.

La Bruxelles, Igor Dodon a avut o întrevedere cu președintele Parlamentului European, David-Maria Sassoli, unde a menționat că Republica Moldova optează pentru intensificarea dialogului cu Uniunea Europeană și consolidarea instituțiilor democratice din țară.

Relansarea dialogului politic între Republica Moldova și Uniunea Europeană, ceea ce oferă noi oportunități de a relua și avansa cooperarea pe multiple dimensiuni, și în special, în scopul implementării Acordului de Asociere a fost discutată de Igor Dodon la întrevederea avută cu Comisarul European pentru politica de vecinătate și negocieri de extindere, dl. Johannes Hahn.

Pe finalul vizitei de lucru la Bruxelles, președintele Igor Dodon, a avut o întrevedere cu Sabine Laruelle, președintele Senatului Belgiei. Șeful statului a menționat creșterea volumului schimburilor comerciale din ultimii ani: în 2018 importul din Belgia a constituit circa 46 de milioane de dolari SUA, cu 18% mai mult decât în 2017. Exportul în Belgia în 2018 a fost de circa 15 milioane, cu 14% mai mult decât în 2017. 
 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,6 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău