Igor Dodon – ignorat de liderii mondiali la Paris (Revista presei)

  • 12 Noiembrie 2018 09:34
Igor Dodon – ignorat de liderii mondiali la Paris (Revista presei)

Revista presei - 12 noiembrie 2018.

Presa națională se referă astăzi, între altele, la vizita la Paris a președintelui Igor Dodon, alături de peste 70 de șefi de stat și de guvern, care au marcat 100 de ani de la încheierea Primului Război Mondial.

Igor Dodon s-a fotografiat „din mers” cu mai mulți lideri ai lumii, printre care Donald Trump, cancelarul Germaniei Angela Merkel, președintele francez Emmanuel Macron sau șefii statelor vecine - Klaus Iohannis și Petro Poroșenko”, scrie Ziarul Național. ”Senzația lăsată de pozele postate de Igor Dodon pe Facebook este că președintele își vâna omologii, mergea la ei să dea mâna și imediat cineva din echipa lui imortaliza momentul. De altfel, și șeful statului confirmă că pozele au fost făcute într-o „atmosferă informală”. Donald Trump și Angela Merkel nici nu privesc în obiectiv, semn că nu și-au dorit o fotografie oficială cu președintele R. Moldova”, notează publicația.

După doi ani de mandat, Dodon a văzut pe viu și alți președinți de țară, în afară de Putin”, ironizează portalul Deschide pe seama președintelui.

”Cu toate că nu a vizitat niciodată statul vecin, Igor Dodon a fost surpins când se strânge de mâini cu președintele României, Klaus Iohannis. De asemenea, șeful statului a fost prins lângă președintele Ucrainei, Petro Poroșenco, Ministru al Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, cât și cu mai mulți șefi de state și guverne”, notează portalul Deschide și continuă: ”În textul său publicat pe pagina de Facebook, Dodon îndrăznește să numească strânsul de mână și fotografiatul cu alți președinți - întrevederi bilaterale. De-a lungul prestației sale prezidențiale Igor Dodon a tot cerșit întrevederi bilaterale și vizite de la mai mulți președinți de țară, dar cei mai mulți dintre ei au preferat să nu dea curs demersurilor sale”.

Și Ziarul de Gardă a urmărit ”Cum a fost ignorat Igor Dodon în postările de pe rețelele de socializare ale liderilor mondiali”

”În timp ce Igor Dodon susține că a discutat „într-o atmosferă informală cu mai mulți șefi de state și guverne”, niciunul dintre interlocutorii săi nu a publicat vreo imagine și nu a făcut vreo mențiune despre dialogul cu acesta”, observă publicația. ”(…) persoanele alături de care pozează cuplul prezidențial de la Chișinău nu publică nicio fotografie și nicio mențiune despre discuțiile cu Igor Dodon. În schimb, aceștia au dat prioritate altor interlocutori și au afișat imagini cu ei.

”Nici liderii statelor vecine cu R. Moldova nu afișează vreo imagine cu Igor Dodon, cel care de la obținerea mandatului de președinte nu a efectuat nicio vizită oficială în România sau Ucraina”, scrie Ziarul de Gardă, care mai observă că ”nici președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, sau ministrul rus de externe, Sergey Lavrov, cu care Igor Dodon, spre deosebire de Klaus Iohannis și Petro Poroshenko, s-a întâlnit de mai multe ori în ultima perioadă și se declară în relații de prietenie, nu au publicat imagini cu președintele R. Moldova”.

Portalul Tribuna analizează câteva scenarii privind participarea dreptei pro-europene la alegerile parlamentare. Este descrisă situația de participare în cadrul unui bloc comun format din PAS împreună cu Platforma DA, menționată ca fiind ”un scenariu cât se poate de real, mai ales dacă discuțiile celor două partide cu PLDM și PL nu se vor solda cu nici un rezultat concret. Ambele formațiuni au semnat deja un acord în acest sens și se pare că acesta se implementează. Cel puțin, asta reiese din declarațiile reprezentanților celor două partide”, scrie Tribuna.

Referitor la un bloc electoral comun al dreptei pro-europene și al unioniștilor, Tribuna scrie că ”șanse în acest sens există, însă la modul practic un astfel de scenariu este foarte puțin posibil. Totuși, dat fiind faptul că situația politică e incertă și lucrurile oricând pot lua orice întorsătură, acest scenariu nu trebuie exclus totalmente din calcule”, estimează publicația.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău