Igor Boțan: R.Moldova este în proces de recuperare a statutului de partener credibil al UE

  • 08 August 2020 09:00
Igor Boțan: R.Moldova este în proces de recuperare a statutului de partener credibil al UE

Expertul Igor Boțan este de părere că Republica Moldova este în proces de recuperare a statutului de partener credibil al Uniunii Europene. Depinde de clasa politică, dacă acest proces se va termina cu revenirea la normalitate. Și aceasta pentru că astfel au de câștigat cetățenii, țara, dar și politicienii care se angajează în acest proces vor avea doar de beneficiat de pe urma suportului oferit de UE. Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterilor publice „Despre calitatea relației UE-RM prin prisma celor șase condiții noi și vechi”, organizate de Agenția de presă IPN.

„Mai cu seamă, înțelegem cât de modest este potențialul de dezvoltare al Republicii Moldova, iar fără un partener cum este Uniunea Europeană, care și-a demonstrat deschiderea să ajute țara noastră, va fi foarte greu să menținem un nivel de viață cât de cât decent pentru ca să nu plece chiar toată lumea din țară”, a declarat Igor Boțan, expert permanent al proiectului.

Igor Boțan afirmă că societatea poate încuraja decidenții politici să realizeze reformele și condiționalitățile înaintate de Uniunea Europeană. Și aceasta, inclusiv în condițiile în care UE dezvoltă în localități proiecte foarte interesante, și utile, de exemplu, în Cahul, Ungheni, Cantemir etc.

În opinia sa, cooperarea cu societatea civilă este necesară. Potrivit lui, există posibilități de a exercita presiuni asupra decidenților și circumstanțele sunt mai puternice decât interesele politicienilor.

Expertul a amintit în acest sens despre declarațiile premierului Ion Chicu din luna mai. „Neobligat de nimeni, premierul a făcut declarații neașteptate, care au impresionat opinia publică. Premierul s-a referit la următorul acord cu Fondul Monetar Internațional. În același context, premierul a spus că își dorește nu doar integrarea europeană, ci aderarea la Uniunea Europeană a Republicii Moldova, cu cinci domenii de reforme absolut necesare pentru stat”, a subliniat Igor Boțan.

Potrivit lui, Ion Chicu este premierul care se bucură de încrederea socialiștilor și a democraților. Și chiar dacă nu se bucură de încrederea opoziției, opoziția spune demult, ceea ce mai nou spune prim-ministrul. În opinia sa, sub presiunea circumstanțelor, ar putea exista o înțelegere între forțele politice, astfel încât Republica Moldova să depășească impedimentele și să-și restabilească relațiile cu Uniunea Europeană și să recucerească statutul de partener credibil.

„Asta și-o dorește toată lumea. Sigur că alegerile sunt alegeri. Va exista competiție între concurenți, dar interesele Republicii Moldova și obligațiile față de parteneri, trebuie onorate”, a mai spus Igor Boțan.

Dezbaterile „Despre calitatea relației UE-RM prin prisma celor șase condiții noi și vechi”, sunt ediția a 147-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.



 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău