Igor Boțan: Republica Moldova este pe calea cea dreaptă. Rămâne, doar, ca noi împreună să depunem eforturi ca să întărim instituțiile statului

  • 23 August 2021 13:40
Igor Boțan: Republica Moldova este pe calea cea dreaptă. Rămâne, doar, ca noi împreună să depunem eforturi ca să întărim instituțiile statului

Pe 27 august se împlinesc 30 de ani de la declararea Independenței Republicii Moldova. În acest timp, însă, statul nu a reușit să-și fortifice principalele instituții, care nu funcționează corespunzător nici până astăzi, afirmă istoricii și comentatorii politici în cadrul unei dezbateri publice organizate de IPN. Experții atenționează că securitatea Republicii Moldova este subminată și de regimul secesionist de la Tiraspol. 

După căpătarea independenții, realizările statului sunt relativ puține, comparativ cu alte țări care și-au căpătat independența în același timp cu Republica Moldova, cum ar fi Țările Baltice, spre exemplu, constată comentatorul politic, Anatol Țăranu.

Despre statul nostru se vorbește ca despre un stat care are instituții slabe, care funcționează nesatisfăcător și care nu sunt capabile să garanteze propășirea și bunăstarea cetățenilor săi. Este o realitate pe care, cu greu, ar putea cineva să o combată. Acum, la 30 de ani de independentă, toată istoria Republicii Moldova vorbește în temeni destul de rezervați în ceea ce privește realizările acestui stat și oamenilor care locuiesc în acest stat. Și aici vreau să mă refer, poate prin comparație, la ceea ce se numesc alte republici foste sovietice, care au pornit pe calea independenței împreună cu noi, de la aceeași linie de start. Și, acum mă refer în primul rând, la Republicile Baltice, care au parcurs o cale deosebită de cea a Republicii Moldova, inclusiv cea din punct de vedere a garantării drepturilor și bunăstării cetățenilor săi. Spre deosebire, de exemplu, de Republicile Baltice unde ceea ce se numește „națiune” era o chestie închegată, existentă, care își avea elementele sale distincte, în Republica Moldova acest lucru era lipsă și este lipsă și până în ziua de astăzi”, a declarat comentatorul politic.

Pe de altă parte, chiar dacă ritmul schimbărilor este foarte lent, Republica Moldova, ar putea reveni pe drumul cel bun, întărind instituțiile statului, susține analistul politic, Igor Boțan.

Dacă e să ne referim la starea actuală a Republicii Moldova, avem o constituție care este în plină conformitate cu standardele internaționale, constituție elaborată cu implicarea Comisiei de la Veneția. Avem și democrație electorală. În Republica Moldova, ar fi păcat să ne plângem că puterea nu se schimbă. Avem instituții,  care din păcate sunt slabe, și ele trebuie fortificate, întărite, astfel încât ele să fie în slujba cetățenilor în baza legilor adoptate, pentru că deținătorul suveranității este poporul Republicii Moldova. Și, dacă ar fi să aranjăm aceste lucruri cumsecade, atunci putem spune că Republica Moldova este pe calea cea dreaptă. Rămâne, doar, ca noi împreună să depunem eforturi ca să întărim instituțiile statului”, a afirmat Igor Boțan. 

În același timp, expertul  Igor Boțan atenționează că Republica Moldova are o ancoră care o  face să stea pe loc, referindu-se la regiunea separatistă Transnistria.

Amintim că în urmă cu 30 de ani, pe 27 august 1991 a fost votată Independența R. Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,4
Nori împrăștiați
Umiditate:94 %
Vint:2,06 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău