Igor Boțan: Perspectiva strategică pentru Moldova presupune solidaritatea cu Ucraina

  • 28 Noiembrie 2022 16:43
Igor Boțan: Perspectiva strategică pentru Moldova presupune solidaritatea cu Ucraina

Perspectiva strategică pentru Republica Moldova este de a fi solidari cu Ucraina și de a merge împreună spre Uniunea Europeană. Dacă guvernarea actuală va încerca să negocieze cu Federația Rusă prețuri bune la resursele energetice și să se îndepărteze de parcursul european, aceasta va fi o „capcană periculoasă” pentru țară, a menționat Igor Boțan, expertul permanent al proiectului, la dezbaterea publică cu genericul „Compensațiile pe timp de criză. S-a putut și mai mult? Cine ar fi putut mai mult, din ce surse și cu ce preț?”. Dezbaterea a fost organizată de Agenția de presă IPN.

Igor Boțan menționează că discrepanța dintre guvernare și opoziție este generată de viziunea părților asupra războiului din Ucraina. În timp ce guvernarea insistă că situația în Moldova a degradat dramatic din cauza războiului, reprezentanții opoziției consideră că acest război nu este atât de dramatic încât guvernarea să nu poată asigura standardul de viață de acum un an când nu era războiul.

Expertul a spus că, reieșind din convingerile opoziției, pentru ca Moldova să păstreze standardul de viață care a existat până la război, conducerea țării trebuia să negocieze un alt preț la resursele energetice, ceea ce înseamnă că guvernarea renunță la viziunea sa privind dezvoltarea Republicii Moldova.

„Conform opoziție parlamentare, guvernarea ar trebui să se desolidarizeze de susținerea Ucrainei, de un mesaj al comunității internaționale, mai ales al celei europene, să negocieze cu Federația Rusă prețuri bune ca să păstreze standardul de viață. Din punctul de vedere al guvernării, un astfel de compromis este inacceptabil, fiindcă acesta lipsește Republica Moldova de o perspectivă strategică. UE contribuie, ne ajută să supraviețuim. Pe de altă parte, dacă pierdem această perspectivă strategică, noi nimerim într-o capcană care este una foarte periculoasă pentru Republica Moldova. În martie Adunarea Generală a ONU a declarat Rusia stat agresor. Recent instituții internaționale importante au spus că Federația Rusă este stat terorist sau sponsorizează terorismul. Marea problemă este că noi nu știm când se va termina acest război și cât de mult va trebui să suferim impactul acestui război”, a susținut Igor Boțan.

Potrivit lui, reușita programului de compensații anunțat de guvernare trebuie discutată la sfârșitul sezonului rece. Atunci va fi clar cine a avut mai multă dreptate: guvernarea sau opoziția. „Acum cetățenii Republicii Moldova pot avea o singură speranță și aceasta se rezumă la terminarea războiului absolut inuman. Cele mai multe probleme cu care se confruntă cetățenii Republicii Moldova sunt generate de războiul din Ucraina. Prețurile la gaz au început să crească dramatic în iulie anului trecut, era o anticipare a acțiunilor de mai departe”, a spus el.

„Putem discuta dacă guvernarea a procedat corect în anumite lucruri, s-ar putea ca și opoziția să aibă dreptate. Eu nu pun la îndoială că multe lucruri care le-a spus opoziția trebuie luate în serios. S-au făcut foarte multe declarații, au avut loc critici, dar calculele care ar demonstra cum s-ar fi schimbat situația dacă propunerile opoziției ar fi fost luate în considerare, nu le-am văzut. În luna iulie, înainte de vacanță, opoziția a promis că va veni cu un plan de alternativă. Planul de alternativă pe care l-am văzut m-a mirat. Nu am văzut acolo chestii conceptuale absolut noi care ne-ar ajuta să vedem căi de alternativă. De aceea vom judeca cine a avut dreptate când se va termina sezonul rece”, a conchis Igor Boțan.

Dezbaterea publică la tema „Compensațiile pe timp de criză. S-a putut și mai mult? Cine ar fi putut mai mult, din ce surse și cu ce preț?”, organizată de IPN, a fost ediția a 268-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:2,57 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău