Igor Boțan: Formulele de destabilizare adoptate de Rusia sunt resimțite în R. Moldova prin propaganda rusească

  • 05 Ianuarie 15:24
Igor Boțan: Formulele de destabilizare adoptate de Rusia sunt resimțite în R. Moldova prin propaganda rusească

Faptul că Rusia a devenit un stat autoritar îi permite să adopte decizii rapide în ceea ce privește formulele de destabilizare a fostelor republici sovietice printre care este și Republica Moldova. Opinia a fost exprimată de expertul Igor Boțan în cadrul dezbaterii publice pe tema „Războiul și Pacea în 2024”, organizate de Agenția de presă IPN.

„Noi în Republica Moldova resimțim acest lucru prin modul cum se comportă propaganda rusească și unele partide politice care, așa cum ne anunță Procuratura și alte organe competente din Moldova, finanțează așa-zisele proteste, finanțează partide politice, așa-zisele proiecte care trebuie să dezbine societatea și să asigure condiții pentru destabilizarea fostelor republici sovietice pe care Rusia cu ușurință le include în conceptul de „russkii mirˮ (lumea rusească)ˮ, a menționat expertul.

Igor Boțan a opiniat că în anul curent accentul trebuie să fie pus pe combaterea în continuare a propagandei care „este extrem de periculoasăˮ. Expertul și-a manifestat speranța că Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării va începe să acționeze și își va demonstra atât eficacitatea, dar și va spulbera toate invectivele potrivit cărora acest centru ar fi fost creat pentru a limita dreptul de exprimare a cetățenilor. La fel, este important ca autoritățile din Republica Moldova să se învețe să blocheze fluxurile de bani din surse obscure care vin în țară pentru finanțarea partidelor politice care urmăresc destabilizarea statului. De asemenea, potrivit expertului, reformele începute în R. Moldova trebuie aduse în făgașul foarte constructiv, eficient, în special procesele privind reforma Curții Supreme de Justiție și începerea procedurii de vetting pentru judecători și procurori.

În altă ordine de idei, referindu-se la scopurile atinse de țările beligerante pe parcursul anilor 2022-2023, Igor Boțan a spus că Ucraina practic nu a pierdut pozițiile pe care le-a fixat la sfârșitul anului 2022, ceea ce demonstrează că Ucraina este capabilă cel puțin să-și apere pozițiile pe care le menține acum. Expertul consideră că foarte mult depinde de suportul aliaților, pentru că puterea militară a Ucrainei care se bazează pe motivarea ostașilor ucraineni de a-și apăra patria, dar fără muniții, fără suport din partea aliaților este extrem de dificil de atins. Potrivit lui Igor Boțan, Rusia nu și-a atins scopurile, dar dimpotrivă. „Dacă ne uităm la scopurile anunțate inițial, neadmiterea extinderii NATO, dezarmarea Ucrainei și ceea ce numesc ei „denazificareˮ, aceste scopuri în mod evident nu au fost atinse. „Ttotuși, trebuie să recunoaștem că strategia pe care a aplicat-o Rusia după ce a primit câteva înfrângeri foarte dureroase în 2022, după recucerirea de către ucraineni a Hersonului și eliberarea Harkovului, acea linie de apărare pe care a construit-o Rusia, începând cu toamna anului 2022 și în timpul iernii 2023, ea a avut un anumit succes pentru Rusia, dar această stare a adus la situația pe care o avem, război de uzură, război de pozițiiˮ, a spus expertul.

Igor Boțan a menționat că cetățenii Ucrainei nu au altă soluție decât să reziste la agresiunea Federației Ruse. „Contează foarte mult coeziunea internă din această țară și capacitatea diplomației ucrainene de a asigura suportul internațional financiar, economic și militar. Ucraina spune foarte clar că războiul se termină imediat cum Rusia își retrage trupele de ocupație de pe teritoriul acestei țări. În privința Rusiei lucrurile sunt complicate și așteptările sunt mai degrabă pesimiste, pentru că am văzut declarațiile lui Putin care spune că vor lupta până își ating scopurileˮ, a conchis expertul.

Dezbaterea publică cu tema „Războiul și Pacea în anul 2024” este ediția a 298-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat de Agenția de presă IPN cu sprijinul Fundației germane „Hanns Seidel”.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău