IDIS Viitorul: Nivelul de transparență a întreprinderilor de stat lasă de dorit

  • 20 Martie 2019 16:08
IDIS Viitorul: Nivelul de transparență a întreprinderilor de stat lasă de dorit

Monitorizarea activității întreprinderilor de stat și întreprinderilor de producție cu capital de stat arată că nivelul de transparență al activității lor este destul de scăzut. La aceste concluzii au ajuns experții Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) Viitorul în urma studiului "Transparența în activitatea întreprinderilor de stat", realizat cu sprijinul Agenției Slovace pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (SlovakAid).

Potrivit agenției INFOTAG, miercuri, la prezentarea studiului, expertul Institutului, Viorel Pîrvan, a menționat că în cadrul acestuia au fost monitorizate 68 de întreprinderi în baza a șase parametri: indicii economici, accesul la informație, achiziții publice, politica de cadre, conflictele de interese și granturi. În baza acestor indicatori, fiecare companie a primit o evaluare de la 0 la 100%.

Cele mai mari note au fost obținute de MoldATSA (compania ce asigură securitatea traficului aerian pe teritoriul Moldovei) și Centrul de Telecomunicații Speciale (privind asigurarea securității informaționale dezvoltarea tehnologiilor informaționale protejate) - câte 44% fiecare. Apoi urmează Agenția "Moldpres", întreprinderea de stat "Casa Presei" (ambele câte 43%), "Poșta Moldovei" (40%) și "Termolectrica" (38%).

Combinatul de pâine "Franzeluța" se află pe locul 16 (26% după transparență), "Căile Ferate ale Moldovei" - pe 18, "Tutun CTC" - pe locul 39.

Scoruri mici din partea experților au primit companii precum "Moldovagaz" (5%), "Moldtelecom" (9%) și "Energocom" (8%). Gradul de transparență zero este înregistrat în trei structuri: instituția de construcție a căilor ferate, Tipografia Centrală și Direcția generală pentru administrarea clădirilor Guvernului.
Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău