IDIS „Viitorul” | Controalele de stat sperie mediul de afaceri

  • 20 Iunie 2018 11:09
IDIS „Viitorul” | Controalele de stat sperie mediul de afaceri

Din anul 2013, principiile și procedurile de organizare și efectuare a controlului de stat asupra companiilor au fost unificate într-un singur act legislativ, obligatoriu pentru toate autoritățile publice, însă oamenii de afaceri semnalează multiple probleme și abuzuri în procesul de desfășurare a acestor controale, susține expertul IDIS Viitorul, Viorel Pârvan.

Potrivit IDIS „Viitorul”, 45,4% din agenții economici sunt de părere că verificările instituțiilor de stat generează corupția. Numărul oamenilor de afaceri care au avut parte de controale în ultimii 3 ani de zile este foarte mare - aproape 80% din cei intervievați de IDIS ”Viitorul”. Circa 1/3 din aceste companii controlate au spus că în ultimii 3 ani au avut peste 10 controale.

”Cifrele sunt alarmante în contextul în care în perioada 01 aprilie – 30 septembrie 2016 a fost instituit moratoriul asupra controalelor de stat planificate sau inopinate. Au fost admise doar unele verificări, precum cele în situații excepționale, cele din domeniul supravegherii de stat a sănătății publice, domeniul respectării normelor antiincendiare,”, a spus Viorel Pârvan.

Analiza IDIS „Viitorul” mai arată că majoritatea controalelor au fost controale inopinate, iar aceste tipuri de verificări din start sunt considerate cu ”riscuri” pentru mediul de afaceri, întrucât sunt inițiate în rezultatul unei petiții, care pot fi chiar și a concurenților de afaceri sau altor persoane neoneste și de multe ori nu sunt argumentate temeinic și nu necesită notificarea în prealabil a agentului economic.

„Doar 15% din companii au afirmat că au contestat procesul - verbal de control. Majoritate din oamenii de afaceri afirmă că nu are sens să contești actul emis de organul care a realizat controlul. În cazul în care actul de verificare și constatările sunt neîntemeiate, agentul economic preferă să nu lupte pe căi legale și să demonstreze ilegalitatea actului. El consideră oportun și mai puțin costisitor (bani, timp, personal, moral) să recurgă la mijloace neoficiale de ”soluționare” a cazului”, se menționează în analiza IDIS „Viitorul”. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău