IDEP Moldova îndemnă autoritățile să susțină programul ECIPES

  • 06 Septembrie 2021 16:24
IDEP Moldova îndemnă autoritățile să susțină programul ECIPES

Institutul de Dezvoltare și Expertiza a Proiectelor (IDEP Moldova) îndeamnă autoritățile Republicii Moldova să susțină cetățenii, primarii și tinerii, dar și să crească rata de absorbție a fondurilor europene prin susținerea programului ECIPES – program care prevede să acorde fonduri europene utilizând semnătura electronică.

Într-o conferință de presă la IPN, Iurie Calestru, director de programe la IDEP, co-autor al conceptului ECIPES, beneficiarii proiectului pot fi tinerii cu vârsta între 18 și 35 de ani, pentru a lansa o afacere în domeniul serviciilor, cu sprijinul de cinci mii de euro, sau pentru producție, cu sprijinul de 15 mii de de euro, din care 12 mii de euro pentru achiziționarea de echipamente sau utilaje.

Eligibile pentru program ar fi și primăriile din țară, înfrățite cu primăriile din UE și care organizează cel puțin o activitate comună pe an. Sprijinul ar veni pentru a susține financiar un proiect de dezvoltare locală, a cărui valoare totală nu depășește 20 de mii de euro, cu maximum 10 mii de euro sprijin financiar al UE.

O altă parte a proiectului vizează toți cetățenii moldoveni – pentru a sprijini financiar reînnoirea electrocasnicelor (la nivel A +++ sau G). Sprijinul se ridică la 100 de euro per cetățean și poate fi acordat o dată și cu transmiterea echipamentului folosit.

Potrivit lui Iurie Calestru, acțiunile susțin obiectivele UE, inclusiv Pactul Ecologic European. IDEP a rugat Comisia Europeană să formeze un grup de lucru pentru a dezvolta acest program, cu implicarea Parlamentului European (EP), Comitetului Regiunilor Europene, reprezentanților Republicii Moldova. IDEP ar putea oferi tot bagajul de informații și opinii ale tuturor părților implicate. Comisia Europeană a așteptat un demers din partea autorităților centrale din Republica Moldova, lucrul care nu s-a întâmplat până acum.

Potrivit lui Iurie Calestru, autoritățile actuale au lansat inițiativele de importanță nemaipomenită, printre acestea se numără lupta cu corupția, edificarea unui stat de drept autentic, creșterea pensiilor până la minimum 2000 lei. Anume aceste autorități ar trebui să fie interesate să asigure cetățenii, primarii și tinerii cu fonduri europene, direct de la Comisia Europeană, utilizând posibilitățile tehnologiilor informaționale, în concordanță cu prioritățile la nivelul instituțiilor europene – asigurând totodată condiții pentru tranziția digitală și tranziția ecologică.

Directorul de programe la IDEP a relatat că programul, timp de 24 luni, a fost consultat cu instituțiile europene, dezvoltat și propus textul unei inițiative legislative pentru scutirea taxelor pentru acest program, anume scutiri pentru exportul echipamentelor uzate, altfel spus rablelor, dar și au fost identificate prevederi legale care creează cadru normativ necesar pentru dezvoltarea și implementarea acestui program fără participarea oricărui actor rapid.

Potrivit lui Iurie Calestru, datorită faptului că întreg programul va fi bazat o platformă online, pentru contact direct utilizând semnătura electronică, Republica Moldova Republica Moldova se va alinia directivelor europene. Pentru a dezvolta un program similar, autoritățile țării ar trebui să întreprindă în proporție de 90% acțiuni similare cu cele pe care deja le-a întreprins IDEP, efort care va dura, timp pe care țara nu îl are.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău