IDEP mizează pe un cadru de colaborare cu Guvernul pe tema autostrăzii Chișinău-Ungheni

  • 16 Decembrie 2021 15:19
IDEP mizează pe un cadru de colaborare cu Guvernul pe tema autostrăzii Chișinău-Ungheni

Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor (IDEP Moldova) mizează pe un cadru de colaborare cu Guvernul pe tema autostrăzii Chișinău-Ungheni. Într-o conferință de presă la IPN, Iurie Calestru, director de programe IDEP Moldova, a precizat că includerea autostrăzii în proiectul „Moldova drumuri IV” și semnarea contractului de împrumut în valoare de 150 de milioane de euro cu BEI pentru realizarea proiectului nu înseamnă că Moldova mâine va avea autostradă, dar peste o anumită perioadă acest lucru se va întâmpla. De aceea, este importantă coalizarea eforturilor.

Proiectul autostrăzii a fost prezentat la Chișinău acum trei ani. La eveniment au participat reprezentanți din autoritățile centrale, operatori din domeniul logisticii, construcții de drumuri, mediului academic și asociativ din Moldova și România. Participanții și-au confirmat interesul pentru îmbunătățirea infrastructurii rutiere și  pentru conectivitatea rutieră cu UE. După care, au urmat trei ani de activitate, dezbateri cu actorii cheie la Chișinău, Iași, Odesa, Kiev, Bruxelles, Strasbourg și Luxemburg. Ca rezultat, s-au stabilit instrumentele pentru finanțarea documentației tehnice, studiului de fezabilitate, a precizat Iurie Calestru.

Sergiu Manea, președintele Asociației patronale a Industriei Turismului, spune că, având o autostrada conectată cu Uniunea Europeană, Republica Moldova va deveni mai competitivă, atractivă, dezvoltată. Efortul societății civile a convins autoritățile că este necesară continuarea autostrăzii Târgu-Mureș-Iași-Ungheni, cunoscută și ca „Autostrada unirii”. Acest proiect ar putea reuni cele trei poluri economice regionale: Iași, Chișinău și Odesa pentru a facilita transportul de pasageri, mărfuri și accesul cetățenilor străini în regiune.

Gabriel Mărgineanu, reprezentant IDEP Moldova, susține că extinderea autostrăzii se pliază perfect pe interesul extinderii rețelei transeuropene de autostrăzi. El spune că și eurodeputații au susținut integral direcția de extindere a rețelei autostrăzilor europene în cadrul Parteneriatului Estic.

Activiștii solicită Guvernului Republicii Moldova să asigure discuțiile tehnice și să lucreze la componenta studiului de fezabilitate, în condiții de transparență și în acord cu ceea ce-și doresc cetățenii.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău