ICR va inaugura la Edineț o expoziție dedicată lui Lucian Blaga, cu genericul “Volumul “Poemele luminii” la 100 de ani”

  • 03 August 2019 17:51
ICR va inaugura la Edineț o expoziție dedicată lui Lucian Blaga, cu genericul “Volumul “Poemele luminii” la 100 de ani”

Institutul Cultural Român “Miha Eminescu” din Chișinău organizează în perioada 10-14 august Universitatea Populară de vară, “Vasile Stroiescu”.

În cadrul evenimentului , care se va desfășura la Edineț, vor participa oameni de cultură, istorici, scriitori, artiști din mai multe zone ale republicii, inclusiv din Soroca, Sângerei, Bălți, Edineț. Un grup de istorici, printre care Gheorghe Negru și alții, vor prezenta mai multe comunicări prilejuite marcarea celor 100 de ani de la marea Unire și a altor evenimente din 1918.

De asemenea  vor fi omagiate mai multe personalități din domeniul culturii din Republica Moldova – compozitorul Ghenadie Ciobanu, academicianul Mihai Cimpoi,  poetul Vasile Romanciuc.

În cadrul Universității Populare, vor avea loc cumunicări literare, istorice, un recital de muzică și poezie, la care vor lua parte poeții Valeriu Matei, Marcela Benea, interpreții Nicolae Jelescu, Margareta Nazarchevici, etc.

În cadrul Universității va fi inaugurată o expoziție dedicată lui Lucian Blaga, cu genericul “Volumul “Poemele luminii” la 100 de ani”.

La finele evenimentului participanții vor oferi orașului Edineț o statuie, care va acumula simpatia unui juriu abilitat. În prezent participă la concurs sculptorii Ștefan Bâlba, Serghei Josu, Pavel Obreja ș.a.

Universitatea Populară de vară “Vasile Stroiescu” este un eveniment organizat de către ICR “Mihai Eminescu” de la Chișinău, după modelul Universității de la Vălenii de Munte,  “Nicolae Iorga”.

ICR Chișinău, fiind o filială a instituției publice a României, susține evenimente culturale ce au loc în spațiul Republicii Moldova – festivaluri, concursuri, saloane de carte, etc. ce au drept scop promovarea și susținerea limbii, istoriei și a culturii române.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău