ICR organizează o serie de evenimente dedicate Zilei Culturii Naționale

  • 13 Ianuarie 2015 10:48
ICR organizează o serie de evenimente dedicate Zilei Culturii Naționale

Institutul Cultural Român 'Mihai Eminescu' la Chișinău organizează, în următorul interval de timp, o serie de evenimente dedicate Zilei Culturii Naționale.

Seria evenimentelor va fi deschisă cu expoziția 'Mihai Eminescu... Și timpul crește-n urma mea!', organizată în colaborare cu Biblioteca Națională a Republicii Moldova. Vernisajul expoziției va avea loc pe data de 14 ianuarie, ora 13.00, la Galeria MoldoFacciata a bibliotecii.

Ziua de 15 ianuarie a.c. va debuta la ora 10.00, cu o depunere de flori la bustul lui Mihai Eminescu, situat pe Aleea Clasicilor din parcul Grădina Publică; momentul va fi urmat de spectacolul literar-artistic 'Vânturile valurile...', organizat în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova.

În cadrul manifestărilor, tineri actori și artiști de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice îmbrăcați în costume de epocă ne vor introduce în atmosfera romantică a sec. XIX. Ambianța de secol XIX va fi asigurată de un grup de tineri actori și artiști plasitici îmbrăcați în costume de epocă concepute de artistul plastic Iurie Matei; defilarea actorilor va fi organizată cu sprijinul Teatrului Național 'Mihai Eminescu' din Chișinău, al Teatrului Național de Operă și Balet 'Maria Bieșu'din Republica Moldova și al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Republica Moldova.

În aceeași ambianță de secol XIX, începând cu ora 11.00, la Rondul din spatele statuii lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău, va fi vernisată și expoziția 'Mihai Eminescu... În mine bate inima lumii!', organizată în parteneriat cu Primăria Municipiului Chișinău. Pe întreg parcursul manifestărilor, în spiritul tradiției junimiste și a reuniunilor de la 'Bolta Rece' din Iași, Vinăria 'Purcari' și Cafeneaua 'Poesis' de la Casa Scriitorilor din Chișinău vor oferi publicului plăcinte și câte un pahar de vin fiert cu piper și scorțișoară.

Pe data de 16 ianuarie la ora 18.00, pe scena Teatrului 'Alexei Mateevici' din Chișinău va fi prezentat spectacolul poetic cu inserturi musicale 'Dor de Eminescu', regizat de cunoscutul actor Nicolae Jelescu, la pian - maestro Ion Dascăl.

Seria evenimentelor destinate celebrării Zilei Culturii Naționale se va încheia cu premiera absolută a lucrării simfonice 'Monastirea Argeșului' de Vlad Burlea. Evenimentul va avea loc la Sala cu Orgă pe data de 18 ianuarie 2015, ora 15.00.

'Monastirea Argeșului' este o compoziție monumentală care pune în valoare una dintre cele mai frumoase legende românești, cea a Meșterului Manole și una dintre cele mai importante teme ale folclorului românesc autentic: lupta între edificare și distrugere, cotidian și etern.

Concertul va fi susținut de Orchestra Națională de Cameră, condusă de maestrul Vladimir Andrieș și Corul Național de Cameră, coordonat de Ilona Stepan.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:79 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău