Iașul, între cele mai sigure 100 de orașe din lume

  • 14 Iunie 20:44
Iașul, între cele mai sigure 100 de orașe din lume

Iașul, unul dintre cele mai importante orașe ale României, este considerat și unul dintre cele mai sigure orașe din lume. Conform unui clasament realizat de Numebo (cea mai mare bază de date globală despre calitatea vieții), capitala Moldovei a reușit să prindă un loc în TOP 100, unde se mai află și alte orașe importante ale țării.

Conform informațiilor oferite de Numbeo, Iașul ocupă poziția cu numărul 88 în clasamentul celor mai sigure orașe din lume, scrie Evenimentul.

Cea mai bună clasare a obținut-o orașul Cluj-Napoca, care ocupă poziția cu numărul 25 în acest top. Acesta este urmat de un alt oraș important al României, Timișoara, care ocupă locul 32.

Brașovul este un alt punct de reper când vine vorba despre orașe în care cetățenii se simt în siguranță, ocupând poziția cu numărul 54. Capitala României, București, este pe locul 66, în urcare cu o poziție față de clasamentul anterior. Iașiul, capitala Moldovei, a reușit să se claseze pe poziția cu numărul 88, fiind considerat un oraș foarte sigur pentru cetățeni.

„Sunt mai mulți factori care au condus la acest lucru. Iașiul este oraș de frontieră, iar atenția autorităților publice este mai mare. Astfel, automat există două dispecerate la Poliția Locală, suntem orașul care are cele mai multe camere de luat vederi la mia de locuitori. Există sisteme în spațiile publice, pe punctele de colectare a deșeurilor. Autoritățile conlucrează foarte bine împreună și s-a investit în sistemul de siguranță publică. Planurile de siguranță se fac trimestrial, în funcție de provocările trimestrului precedent”, a precizat Mihai Chirica, primarul municipiului Iași.

Populația educată, un factor care face din Iași un oraș sigur

Iașul este un important centru cultural al țării, iar acest lucru își spune cuvântul și când vine vorba despre capitolul siguranță.

„Este important să menționăm că populația are un comportament adecvat.Totodată, suntem orașul cu cea mai mare concentrare de intelectuali. Din întreaga populație, împărțită pe categorii, sunt peste 60.000 de studenți, peste 50.000 de pensionari, dintre care jumătate sunt intelectuali. Totodată, avem peste 5.500 de cadre sanitare. Acești oameni contribuie la ținerea sub control a ordinii publice”, a adăugat Mihai Chirica, primarul municipiului Iași. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:1,03 m/s
Sat
24
Sun
25
Mon
24
Tue
23
Wed
20
Arhivă Radio Chișinău