Iașul, în topul celor mai sigure 100 de orașe din lume

  • 18 Octombrie 2023 17:41
Iașul, în topul celor mai sigure 100 de orașe din lume

Unul dintre factorii pe care trebuie să iei în calcul înainte să te muți sau atunci când vrei să alegi locul în care vei merge la facultate este siguranța noului oraș. Un nou clasament realizat de Numbeo arată care sunt orașele din România în care te poți plimba liniștit pe timpul nopții, fără să îți fie teamă că ți-ai putea „pierde” portofelul. Printre acestea se numără și Iașul, cu mențiunea că, în primăvară, „dulcele târg” ocupa poziția 84, coborând, între timp, patru poziții.

Al doilea oraș al României ca număr de locuitori, dar și ocupant al primei poziții când vine vorba de vârsta medie (39,1 ani) sau de gradul de fericire al cetățenilor, Iașul este nominalizat și într-un top al celor mai sigure orașe din lume, scrie portalul aloiasi.ro.

Realizat de site-ul Numbeo, care întocmește periodic astfel de clasamente, „dulcele târg” ocupă în prezent locul 88, după ce în aprilie anul acesta era considerat al 84-lea cel mai sigur oraș din lume. 

Criteriile care au stat la baza întocmirii acestui top țin cont de nivelul criminalității din respectivul oraș, de siguranța cetățenilor atunci când se plimbă pe străzi, ziua sau noaptea, de numărul cazurilor de tâlhării sau mașini furate și de actele de violență comise pe străzi. 

Mai sunt luate în calcul actele de tulburare a ordinii publice și cele vizând consumul de droguri. Bazat pe aceste criterii, fiecare oraș a primit un scor de la 0 la 100, punctajul Iașului fiind de 69,2, în coborâre față de cel anterior (69,4).

„Iașul a devenit un oraș extrem de atractiv pentru turiștii de ocazie, fie ei români sau străini. În prezent, județul Iași se află pe locul patru în țară din punct de vedere al salariului mediu, cu o leafă netă de circa 3.600 lei/lună. Cifra este ajutată semnificativ de numărul IT-iștilor din oraș, aflat pe locul în trei în țară la acest capitol, după București și Cluj”, se spune despre Iași.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:6,69 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău