Iași: Casa Mitropolitului Dosoftei poate fi vizitată din nou, fiind redeschisă după lucrări de modernizare

  • 15 Decembrie 2019 15:24
Iași: Casa Mitropolitului Dosoftei poate fi vizitată din nou, fiind redeschisă după lucrări de modernizare

Muzeul Dosoftei, sau Casa Mitropolitului Dosoftei, cum mai este cunoscută, s-a redeschis publicului, vineri, după mai bine de un an de la începerea lucrărilor de reabilitare și modernizare, realizate din fonduri europene.

 

'După un an de zile de execuție și o perioadă de șase luni pentru asigurarea climatului necesar acestei expoziții, am putut în sfârșit, cu sprijinul tuturor celor implicați, Muzeul Național al Literaturii Române din Iași, Consiliul Județean Iași, constructorul Iasicon, să deschidem această minunată casă ce a stat închisă publicului', a spus, la inaugurare, Marieta Afilipoaie, directorul Direcției de Proiecte și Dezvoltare Durabilă din cadrul Consiliului Județean Iași.

Construită între anii 1677 - 1679, în timpul domniei lui Antonie Ruset, conform atestărilor documentare, 'Casa cu arcade' a fost până în anul 1686 sediul celei de a doua tiparnițe din Iași, aici fiind tipărită prima Biblie în limba română utilizând caractere chirilice.

Din anul 2004, 'Casa cu arcade' este inclusă în Lista monumentelor istorice din județul Iași. Clădirea găzduiește secția de literatură veche din cadrul Muzeului Național al Literaturii Române Iași. Printre exponatele muzeului este și Cazania scrisă de Mitropolitul Varlaam Moțoc în anul 1643, considerată prima tipăritură în limba română din Moldova. Aceasta dar și alte exponate se află în vitrine expoziționale noi.

'Veți găsi în aceste minunate vitrine o parte din avuția noastră națională. Se cuvine să mulțumim pentru această zestre unuia dintre cei mai mari muzeografi de carte, care din păcate nu mai este printre noi, scriitorul Dumitru Vacaru. Sunt aici lucrări deosebite, cărți în care apar pentru prima dată cuvintele limbii române, vă invit să descoperiți, aici în arhitectura austeră tipic medievală, poveștile din cărți dar și poveștile cărților pe care le aveți acum sub ochi', a explicat publicului Valentin Talpalaru, muzeograf în cadrul Muzeului Literaturii Române Iași.

S-au efectuat lucrări de reparare la nivelul pereților atât la interior cât și la exterior, deoarece piatra aflată în structura acestora se măcina și se deteriora continuu iar structura de rezistență a fost reabilitată. Instalația termică a fost refăcută complet, clădirea fiind în trecut deservită de o centrală electrică veche, incompatibilă cu necesitățile unui spațiu muzeal amplu, care adăpostește valori mari de patrimoniu, iar instalația electrică a fost schimbată. Ușile exterioare, din lemn de stejar, au fost restaurate, acestea prezentând semne vizibile ale deteriorării, iar ferestrele, înlocuite. Pentru persoanele cu dizabilități au fost realizate rampe de acces.

'Este foarte important ca fiecare clădire care înseamnă ceva pentru fibra Iașiului, pentru structura lui de rezistență, să fie restaurată. Noi, Muzeul Național al Literaturii Române din Iași, suntem recunoscători pentru că aceste lucruri se întâmplă, suntem recunoscători echipei de proiect a Consiliului Județean, constructorului, colegilor de la muzeu, tuturor celor care fac posibilă continuarea legendei Iașiului pe această structură de rezistență', a declarat președintele Consiliului Județean Iași, Maricel Popa.

El a precizat că fondurile necesare restaurării monumentului istoric au fost accesate prin Programul Operațional Regional (POR), valoarea proiectului fiind de 3,67 milioane de lei. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:7,2 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău