Iarna blândă afectează culturile agricole din Republica Moldova

  • 17 Ianuarie 2014 13:41
Iarna blândă afectează culturile agricole din Republica Moldova

Iarna cu temperaturi de peste 0 grade și precipitații puține afectează culturile agricole din Republica Moldova.

Situația nu este însă una alarmantă susțin agricultorii potrivit cărora, pentru a nu fi compromise culturile de toamnă, este nevoie, totuși, de precipitații și o scădere treptată a temperaturilor. Meteorologii susțin că în următoarele zile vremea se va răci treptat și se vor înregistra precipitații. 

Un strat de cel puțin 10 centimetri de zăpadă ar fi fost suficient pentru ca grâul și alte culturi de toamnă să nu fie afectate de starea actuală a vremii, consideră Gheorghe Malcoci, producător agricol din satul Horești, raionul Ialoveni. Potrivit acestuia, în comparație cu anii trecuți, culturile de toamnă suferă întârzieri în dezvoltare, situație care poate fi ameliorată de căderea precipitațiilor.  

Pentru următoarele zile, meteorologii vin cu prognoze optimiste pentru agricultori. Ei anunță precipitații sub formă de ploi și ninsoare și scăderea treptată a temperaturilor. 

Temperaturi cu plus la mijlocul lunii ianuarie nu reprezintă o deviere anormală pentru această regiune, spun sinopticienii. Potrivit lor, în Republica Moldova astfel de situație se înregistrează odată la 3-5 ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:89 %
Vint:2,57 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău