Iaht de lux sechestrat la Londra, ca represalii la invazia Ucrainei de către Rusia

  • 29 Martie 2022 18:59
Iaht de lux sechestrat la Londra, ca represalii la invazia Ucrainei de către Rusia

Un iaht de lux cu piscină și cramă aparținând unui cetățean rus a fost sechestrat la Londra, ca represalii pentru invazia Ucrainei de către Rusia, a anunțat marți Agenția națională britanică de combatere a criminalității organizate (NCA), citată de France Presse.

Odată stabilită identitatea proprietarului - un om de afaceri rus al cărui nume nu a fost dezvăluit -, informația a fost transmisă ministrului transporturilor Grant Shapps, care a ordonat marți "prima sechestrare a unui super-iaht în apele britanice realizată până acum", potrivit unui comunicat al NCA, citat de Agerpres.

Ministrul a postat pe Twitter o fotografie în care apare în fața Phi, al treilea iaht ca mărime construit de șantierele navale olandeze Royal Huisman, cu o lungime de 58 de metri și în valoare de 38 de milioane de lire sterline (45 de milioane de euro).

"Acest guvern va continua să ia măsuri ferme împotriva oricui are legături cu regimul lui Putin", a scris el pe Twitter.

Nava a fost sechestrată în portul Canary Wharf din Londra. Deși proprietarul nu este vizat în mod specific de sancțiunile britanice, adoptate împotriva a o mie de persoane și entități, legislația britanică permite sechestrarea navelor deținute, controlate, închiriate sau operate de indivizi având legătură cu Rusia.

Identitatea adevăratului proprietar al navei a fost "deliberat ascunsă", potrivit NCA, dar anchetatorii au reușit să-i dea de urmă.

Vasul a fost înregistrat în Saint Kitts și Nevis, un paradis fiscal, și purta pavilion maltez "pentru a-și ascunde originile", potrivit NCA, care a subliniat "rolul său vital" în vizarea "activelor suspecte, urmărirea intermediarilor de averi ilicite și sprijinul pentru partenerii guvernamentali în implementarea răspunsului la invazia rusă a Ucrainei".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău