Human Rights Watch: Legea rusă privind mass-media contravine libertății de exprimare

  • 17 Noiembrie 2017 13:18
Human Rights Watch: Legea rusă privind mass-media contravine libertății de exprimare

Legea rusă ce permite clasificarea unor organizații mass-media drept 'agenți străini' constituie 'un atac' la adresa libertății presei, a denunțat vineri organizația Human Rights Watch (HRW), care a calificat în același timp drept 'nefericite' restricțiile impuse de Washington la adresa postului rus Russia Today (RT), informează Agerpres.ro.

Textul, adoptat de deputații ruși și care mai trebuie să fie votat de senatori și promulgat de președintele Vladimir Putin, permite clasarea tuturor mass-media internaționale ce operează în Rusia sub acest apelativ controversat, prin decizia Ministerului Justiției.

Această lege este prezentată ca o ripostă după ce postul de televiziune RT, controlat de statul rus, a fost înregistrat în SUA drept 'agent străin'.

'Decizia nefericită a guvernului american cu înregistrarea (RT în calitate de 'agent străin') a oferit Kremlinului o bază de ripostă și tocmai aceasta a și făcut, printr-un atac al regimului împotriva libertății presei', a denunțat HRW într-un comunicat.

'Din nefericire, legea nu doar că le va cauza probleme mass-media străine, ci și mai rău, va limita în mod injust dreptul cetățenilor ruși de a accede la informații și idei', estimează organizația.

'Această legislație este croită pentru a fi selectivă și a fi pusă în aplicare într-o manieră politică, pentru a reduce la tăcere vocile care nu trebuie să fie auzite de ruși', continuă HRW.

Legea rusă, criticată de asemenea de Berlin și de organizația non-guvernamentală Amnesty International, constrânge entitățile vizate să dea informații autorităților asupra situației lor financiare și să precizeze în documentele pe care le produc că sunt clasificate ca atare.

Posturile de radio Voice of America (Vocea Americii) și Radio Free Europe/Radio Liberty, finanțate de Congresul american, sunt primele mass-media care au fost atenționate de Moscova cu privire la o posibilă înregistrare sub acest calificativ de 'agenți străini'.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău