Hrana viitorului. Primul aliment vegetal care este „deconectat” de agricultură și resurse naturale

  • 10 Iulie 2019 18:25
Hrana viitorului. Primul aliment vegetal care este „deconectat” de agricultură și resurse naturale

Hrană produsă din aer poate părea un concept exagerat, însă un start-up finlandez a dezvoltat o nouă tehnologie prin care poate fi preparată pudră proteică destinată consumului uman pe bază de dioxid de carbon (CO2), relatează The Telegraph marți.

Compania finlandeză din industria alimentară Solar Foods, fondată în 2017, utilizează electricitate și CO2 captat din atmosferă pentru a realiza o substanță similară cu făina și speră că până în anul 2021 acest produs va ajunge pe rafturile magazinelor, potrivit Agerpres.

Circa 50% din acest produs conține proteine, iar restul este alcătuit din carbohidrați și grăsime.

Compania speră că această pudră proteică va deveni un ingredient ce va putea fi adăugat în alimente precum iaurt sau alternative la carne, cum ar fi burgerii vegetali.

Motivația din spatele acestui produs a fost inspirată de convingerea companiei producătoare potrivit căreia poate ''deconecta'' producția de alimente de agricultură și resurse naturale.

Producția proteinei necesită descompunerea apei în hidrogen și oxigen cu ajutorul electricității, într-un bioreactor. Hidrogenul rezultat este apoi adăugat la CO2 cu care sunt hrăniți microbi în timpul unui proces de fermentare. Proteinele obținute sunt transformate în pudră.

Prima fabrică a încheiat recent faza de ''pre-inginerie'' și deține în prezent ''un reactor de mărimea omului'', însă compania intenționează să dețină mai multe ''reactoare de mărimea unui autobuz'' cu ajutorul cărora vor putea fi produse ''mii de tone pe an'', după cum a declarat Pasi Vainikka, director executiv al Solar Foods cu sediul în Helsinki.

Mai întâi, însă, compania trebuie să obțină o licență de comercializare din partea Uniunii Europene.

Solar Foods a anunțat că nu trebuie să depindă de ''vreme, irigații sau sol'' și astfel poate dezvolta o sursă de proteine prietenoasă cu mediul înconjurător.

Mai multe companii explorează modalități de obținere a alimentelor din surse non-animale, care nu depind de procese agricole intensive și terenuri extinse, sau care nu emit în atmosferă gaze cu efect de seră.

Alternativele existente în prezent, cum ar fi carnea produsă în laborator, depind de procese în care microbii sunt hrăniți cu zaharuri, însă metoda dezvoltată de Solar Foods propune înlocuirea acestora cu CO2 pentru a se asigura că producția este în întregime lipsită de necesitatea de a cultiva diverse culturi sau de a crește animale.

Anul trecut, Agenția Spațială Europeană a solicitat companiei să se alăture unui centru pentru idei de afaceri din Finlanda pentru a veni cu noi concepte pentru obținerea alimentelor ce ar putea fi consumate într-o bună zi de astronauții care se vor îndrepta spre planeta Marte. 

sursa: digi24

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău