Hoteluri pentru viermi și palate pentru albine: Amsterdamul vine în sprijinul insectelor

  • 01 Septembrie 2020 16:34
Hoteluri pentru viermi și palate pentru albine: Amsterdamul vine în sprijinul insectelor

La Amsterdam, localnicii au început să hrănească viermi, să crească albine și să sădească plante sălbatice. Scopul autorităților: atragerea locuitorilor acestui megapolis la proiecte ecologice.

Hotelul pentru viermi (wormenhotel) nu mai este un nume ciudat de cazare pentru turiști. Dacă ați fost la Amsterdam, atunci probabil ați văzut și voi acele structuri ciudate realizate din lemn și în formă de con de pe străzile orașului. Acestea sunt adevărate stații biologice, în interiorul cărora trăiesc populații de viermi de pământ. Hotelurile pentru viermi sunt destul de populare în întreaga lume, reprezentând un mod ecologic de compost, adică transformarea deșeurilor organice în îngrășământ.

Diferența acestora față de hotelurile de pe străzile Amsterdamului o reprezintă faptul că acestea au fost instalate la inițiativa municipalității ca experiment, astfel încât locuitorii zonei să se poată alătura unui stil de viață durabil și să se poată apropia unii de ceilalți, lucrând împreună pentru o cauză comună. Din 2016, la Amsterdam au apărut circa 180 de hoteluri de viermi municipale și 150 – private, unele dintre acestea fiind trecute și pe hărți turistice. Organizația specială „Buurtcompost” monitorizează cu atenție starea și utilizarea hotelurilor, îi învață pe locuitori arta reciclării și controlează respectarea dietei stricte a viermilor pentru a-i menține într-o stare excelentă.

Însă viermii nu sunt singurii cărora li se acordă o atenție deosebită. După ce, în ultimii ani, s-a reușit creșterea populației de albine în urma investirii a circa 32,5 milioane de euro în menținerea ecosistemului orașului, autoritățile locale s-au apucat de construirea unor „adevărate palate pentru albine”. Hotelul pentru albine sau „bijenhotel” – este o structură realizată manual din lemn, nu arată ca un stup obișnuit, ci mai degrabă seamănă cu o felie de tort de miere, având în ea mai multe goluri cilindrice. Uneori, hotelul albinelor poate fi chiar un adevărat palat.

Recent, designerii din Amsterdam au regândit ideea și au început să producă cristale pentru albine – stupi moderni cu aspect futurist. Hotelurile pentru albine au devenit atât de populare încât, în ultima perioadă, în Olanda, ele pot fi cumpărate și de la supermarket. Ideea de stupi privați a fost preluată rapid de sectorul comercial și de companiile interesate de dezvoltare durabilă și de problemele de mediu. Acestea au început să amplaseze hoteluri pentru albine chiar pe acoperișurile birourilor lor sau în grădini, cele care au așa ceva. Iar companiile apicole acționează „la cheie”: aduc stupi cu albine, le instalează și apoi asigură servicii tehnice.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău