Hotarul moldo-român și româno-ucrainean este regiunea cea mai afectată de contrabanda cu țigări

  • 18 Decembrie 2017 16:24
Hotarul moldo-român și româno-ucrainean este regiunea cea mai afectată de contrabanda cu țigări

Autoritățile române au capturat în anul 2017, aproape 150 milioane de țigări de contrabandă, valoarea acestora fiind de aproximativ 20 milioane de dolari, potrivit datelor centralizate în cadrul campaniei ”Stop Contrabanda”, desfășurată de către British American Tobacco (BAT). 

Potrivit unui comunicat al acestei companii pe parcursul anului 2017, cea mai afectată zonă de fenomenul contrabandei cu țigări a fost regiunea Nord-Est a României. Cele șase județe din această parte a țării au atins în medie un nivel al contrabandei cu țigări de peste 37% din piață, constată BAT, transmite mold-street.com.

Abilități și dotări speciale pentru contrabandiști

Aici, traversarea granițelor României necesită tehnici speciale din partea contrabandiștilor.

"La granița de est, contrabanda cu țigări presupune abilități de scafandru, pescar sau barcagiu pentru trecerea Prutului.

Mai mult, mașini de mâna a doua sunt modificate special de traficanții din Republica Moldova pentru a trece neobservate la punctele de frontieră cu România.

România este una dintre țările cele mai afectate de contrabanda de țigări în UE și a doua din Europa de Est, după Polonia", susține compania britanică.

Potrivit acesteia nivelul pieței negre din România este mult peste media europeană, de 9%, iar regiunea cea mai afectată de contrabanda cu țigări rămâne în continuare Nord-Estul României.

Aici se află granițele cu Ucraina și Republica Moldova, principalele țări de origine pentru țigările de contrabandă ce ajung sa fie consumate în România. România are în total 2.000 de km de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la 6 ori mai mic decât în România.

În același timp în porturile Constanța și Mangalia, parte a regiunii Sud-Est, au fost înregistrate cele mai mari capturi de țigări de la debutul campaniei „Stop Contrabanda”.

Traficul ilicit de țigări prejudiciază anual statul român cu peste 650 milioane de euro (aproximativ 3 miliarde de lei). Pentru fiecare procent adăugat pieței ilegale de tutun, bugetul de stat pierde anual încă 40 milioane de euro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău