Hotărârea Parlamentului cu privire la ANRE a fost atacată la Curtea Constituțională

  • 04 Decembrie 2015 17:06
Hotărârea Parlamentului cu privire la ANRE a fost atacată la Curtea Constituțională

Decizia Parlamentului de abrogare a actului de numire în funcție a conducerii ANRE a fost contestată la Curtea Constituțională. Sesizarea a fost semnată de deputații Andrian Candu, Sergiu Sîrbu și Ștefan Creangă.

Deputații solicită Curții Constituționale examinarea în regim de urgență a sesizării, precum și suspendarea acțiunii hotărârii până la examinarea acesteia.
 
„Considerăm că, prin adoptarea Hotărârii Parlamentului nr. 224 din 3 decembrie 2015, Parlamentul a depășit limitele constituționale sfidând, astfel, Legea Supremă. Autorii hotărârii au folosit un «artificiu juridic» prin așa-zisa abrogare a actelor de numire, care, după opinia noastră, este o absurditate juridică și o ilegalitate”, se menționează în sesizare.
 
Autorii precizează că, în momentul votării hotărârii în Parlament, nu a fost examinată existența sau inexistența temeiurilor legale pentru revocarea din funcție a directorilor ANRE. „Constatăm că directorii ANRE sunt inamovibil, iar autoritatea abilitată cu dreptul de desemnare este obligată să respecte independența acestora, fără nici o presiune politică, în caz contrar este diminuată esența și semnificația  mandatului. Funcția de director al Consiliului de administrație al ANRE nu este o funcție politică, ci o funcție publică, exponentă a unui interes public deosebit”, se mai spune în document. 
 
În sesizarea depusă la Curtea Constituțională se menționează că Parlamentul a sfidat direct și indirect Constituția prin adoptarea respectivei hotărâri. „Decapitarea unei instituții precum ANRE, în plin sezon termoenergetic, lasă neacoperit, fără control și gestiune efectivă, un domeniu extrem de important, mai ales că, potrivit reglementărilor legislative recente, această instituție este obligată, în termen de maxim 15 zile, să revizuiască tarifele la gaz și să îndeplinească alte atribuții legale de importanță majoră. Rămânerea pentru o perioadă nedeterminată fără conducerea unei astfel de instituții poate aduce prejudicii imprevizibile și consecințe extrem de negative pentru economia țării, în condițiile în care mai mult nimeni un poate asigura interimatul funcției de director ANRE”, se menționează în textul sesizării.
 
Tot astăzi, Comunitatea Energetică Europeană a calificat decizia Parlamentului cu privire la ANRE drept presiune politică, îndreptată asupra independenței instituției. Potrivit Comunității Energetice, acțiunile Legislativului discreditează o instituție ale cărei competențe și independență sunt de o importanță majoră pentru asigurarea performanței și transparenței sectorului energetic al țării, fiind puse sub semnul întrebării chiar și angajamentele de reformă asumate de Republica Moldova.  
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:5,66 m/s
Sat
24
Sun
26
Mon
24
Tue
25
Wed
26
Arhivă Radio Chișinău