Horticultorii din nordul Moldovei amenință cu proteste

  • 16 Ianuarie 2017 16:46
Horticultorii din nordul Moldovei amenință cu proteste

Horticultorii din nordul Moldovei vor ieși la proteste dacă la următoarea ședință a Guvernului nu va fi adoptat regulamentul cu privire la distribuirea asistenței financiare acordată producătorilor agricoli care au avut de suferit în urma înghețurilor de la sfârșitul lui aprilie 2016.

O declarație în acest sens a făcut, luni, în cadrul unei conferințe de presă la agenția INFOTAG, președintele Asociației producătorilor Agricoli "UniAgroProtect", Alexandru Slusari.

El a amintit că încă în luna mai a anului trecut Ministerul Agriculturi și Industriei Alimentare a organizat o întâlnire cu reprezentanții asociației pentru a soluționa problemele în cauză. Ulterior a fost creat un grup de lucru pentru evaluarea prejudiciilor. În octombrie, ministerul a elaborat un regulament potrivit căruia din Fondul de rezerve al Guvernului au fost alocați 45 mil. lei pentru susținerea fermierilor.

"După nouă luni de promisiuni, pomicultorii așa și nu au primit ajutorul financiar. În acest timp se poate crește un copil, dar guvernul nu a reușit să se descurce cu un regulament de trei pagini", s-a indignat Slusari, care este unul din liderul Partidului platforma Demnitate și Adevăr.

Potrivit președintelui asociației "MoldovaFruct", Iurie Fala, în curând va începe pregătirea livezilor pentru noul sezon, însă fermierii nu au bani pentru a angaja muncitori, iar mulți au luat credite pentru a pregăti livezile în anul trecut.

"Se creează impresia că Guvernul tergiversează intenționat adoptarea acestui regulament, în speranța că noi vom uita promisiunile lor", consideră el.

Șeful Federației Naționale a Fermierilor din RM, Vasile Mârzenco, susține că "Guvernul trebuie să adopte regulamentul, iar apoi să-i convoace pe reprezentanții asociațiilor de profil și să le spună clar când va efectua plățile, chiar dacă acum nu sunt bani".

Doi reprezentanți ai pomicultorilor din raionul Briceni au spus că sunt dispuși să mai aștepte câteva luni dacă vor exista garanții că vor primi ajutorul. În caz contrar, mulți pomicultori își vor părăsi gospodăriile, iar tineretul va pleca la muncă peste hotare.

INFOTAG precizează: Înghețurile târzii de primăvară, înregistrate pe 26 și 27 aprilie, au compromis esențial recolta de fructe în raioanele Briceni, Dondușeni, Drochia, Glodeni, Ocnița, Râșcani și, parțial, Soroca. Suprafața totală de livezi afectate de înghețuri constituie 6,42 mii ha, recolta compromisă este aproximativ de 62 mii tone, iar prejudiciile constituie aproximativ 207 mil. lei. În afară de livezi, au mai avut de suferit plantațiile de sfeclă de zahăr și de soia.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău