Hidrologii au avertizat asupra creșterii nivelului apei în Nistru

  • 18 Iunie 2021 16:49
Hidrologii au avertizat asupra creșterii nivelului apei în Nistru

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunțat, pentru perioada 18-21 iunie, avertizare hidrologică de creștere a nivelului apei în râul Nistru, transmite MOLDPRES.

Potrivit hidrologilor SHS, prognoza este în legătură cu mărirea deversării apei din Lacul de Acumulare Dnestrovsk (râul Nistru) până la 400 metri cubi pe secundă.

„Centrul hidrologic prognozează, pentru intervalul 18-21 iunie, creșterea nivelului apei față de nivelul din 18 iunie, pe sectorul orașul  Soroca–orașul Camenca, cu 0.4-1.2 metri. Apa se va scurge în limitele albiei minore”, indică Serviciul Hidrometeorologic, citat de sursa citată.

Potrivit specialiștilor instituției, luna iunie este caracterizată de producerea viiturilor pluviale frecvente pentru râurile și cursurile de apă ale țării. Numărul viiturilor pluviale în această lună se mărește de la 50% până la 200 % în comparație cu luna mai.

“Pericol sporit de producere a viiturilor pluviale prezintă sectorul râului Prut în amonte de lacul de acumulare Costești-Stânca. În aval, sectorul este protejat de lacul de acumulare Costești-Stânca cu regularizare sezonieră. De asemenea, un risc major îl prezintă scurgerile pe pantă cu subinundații locale și producerea inundațiilor rapide. Regimul apei râului Nistru este regularizat de lacurile de acumulare Dnestrovsk și Dubăsari”, explică SHS.

În context, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului atenționează ca „administrația publică locală, agenții economici, în subordinea cărora se află lacuri de acumulare, să acorde atenție stării barajelor, podurilor și căilor de evacuare a apei”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău