Hezbollah a bombardat nordul Israelului, IDF a răspuns cu atacuri aeriene în sudul Libanului. Netanyhu și-a amânat plecarea la ONU

  • 22 Septembrie 11:25
Hezbollah a bombardat nordul Israelului, IDF a răspuns cu atacuri aeriene în sudul Libanului. Netanyhu și-a amânat plecarea la ONU

Hezbollah a lansat duminică „zeci de rachete Fadi 1 și Fadi 2” spre baza aeriană Ramat David din nordul Israelului. Armata israeliană confirmă atacurile, precizând că alarmele au sunat azi-noapte în nordul Israelului, și a răspuns cu lovituri aeriene asupra țintelor din sudul Libanului. Premierul Benjamin Netanyhu și-a amânat plecarea la Adunarea Generală ONU, unde urmează să țină un discurs la sfârșitul săptămânii viitoare.

Rachetele, spune Hezbollah, sunt un răspuns la atacurile repetate ale Israelului în Liban, care au dus la moartea „multor civili”, informează Digi24

Hezbollah a anunțat că a lansat rachete asupra unui complex industrial militar din Haifa, în nordul Israelului, și asupra bazei Ramat David a aviației militare israeliene - obiectivul aflat la cea mai mare distanță în interiorul teritoriului israelian, de la începutul ostilităților.

Islamiștii șiiți susținuți de Iran au comunicat că barajele de foc reprezintă primele represalii la exploziile unor dispozitive de comunicații care au ucis zeci de luptători Hezbollah din Liban și au rănit câteva mii, marți și miercuri.

Din Irak, militanți aflați de asemenea în relații cu Teheranul au revendicat un atac cu dronă explozivă împotriva Israelului.

Armata israeliană, care a prezentat imagini cu incendii provocate de rachetele Hezbollah, a precizat că alarmele aeriene au sunat în nordul Israelului pentru a treia noapte la rând.

La rândul ei, aviația militară israeliană a lansat sâmbătă noaptea și a continuat duminică cel mai intens bombardament din ultimul an asupra sudului Libanului.

Militarii afirmă că au lovit circa 290 de ținte, distrugând printre altele câteva mii de lansatoare de rachete ale grupării islamiste libaneze Hezbollah, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Schimburile de focuri între israelieni și islamiștii libanezi escaladează la mai puțin de 48 de ore după ce o lovitură aeriană prin care Israelul urmărea să elimine mai mulți comandanți din Hezbollah a ucis cel puțin 37 de oameni într-o suburbie a Beirutului. Hezbollah a recunoscut că printre cei care și-au pierdut viața vineri se numără un lider important, Ibrahim Aqil, și un alt comandant, Ahmed Wahbi.

Duminică dimineața, Israelul a închis școlile și a restricționat adunările publice în mai multe zone din nord și de pe înălțimile Golan, ocupate de israelieni în sudul Libanului. Alarmele aeriene au răsunat toată noaptea în regiune, majoritatea rachetelor lansate din Liban și Irak fiind interceptate de apărarea antiaeriană israeliană.

Netanyahu și-a amânat plecarea la reuniunea ONU

Premierul israelian Benjamin Netanyahu și-a amânat călătoria la New York pentru Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, pe fondul escaladării tensiunilor cu Hezbollah, relatează CNN, potrivit News.ro.

Premierul își amânase deja plecarea de marți pentru miercuri, dar „deocamdată” intenționează să plece vineri, a declarat un oficial israelian pentru CNN.

Netanyahu urmează să vorbească la Adunarea Generală la sfârșitul săptămânii viitoare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:2,57 m/s
Mon
20
Tue
21
Wed
21
Thu
20
Fri
22
Arhivă Radio Chișinău