Helsinki se așteaptă la creșterea numărului de solicitanți de azil la frontiera cu Rusia

  • 27 Noiembrie 2023 18:42
Helsinki se așteaptă la creșterea numărului de solicitanți de azil la frontiera cu Rusia

Premierul finlandez, Petteri Orpo, a afirmat luni că țara sa se așteaptă la creșterea numărului de solicitanți de azil la frontiera cu Rusia și intenționează să adopte măsuri suplimentare pentru a limita acest flux, după ce în ultimele săptămâni a închis punctele de trecere a frontierei, cu excepția unuia singur, relatează Agerpres.

Aproximativ 900 de solicitanți de azil din țări precum Afganistan, Kenya, Maroc, Pakistan, Somalia, Siria și Yemen au intrat în Finlanda din Rusia în luna noiembrie, comparativ cu sub 30 în luna anterioară, potrivit poliției de frontieră finlandeze.

Guvernul de la Helsinki acuză Rusia că le permite migranților fără documente să traverseze frontiera comună, considerând că Moscova recurge astfel la un atac hibrid după ce Finlanda a aderat la NATO în aprilie acest an.

''Informațiile din diferite surse ne spun că încă există oameni care vin... Dacă acest lucru continuă, în viitorul apropiat vor fi anunțate măsuri suplimentare'', a declarat premierul finlandez Petteri Orpo în timpul unei conferințe de presă comune cu omologul său suedez Ulf Kristersson.

El nu a dat alte detalii despre eventualele măsuri avute în vedere de Finlanda. Mai multe media finlandeze au relatat că guvernul de la Helsinki analizează posibilitatea închiderii totale a frontierei cu Federația Rusă.

Armata finlandeză a anunțat săptămâna trecută că va ajuta poliția de frontieră să ridice bariere temporare pe anumite porțiuni ale graniței cu Rusia pentru a stopa migranții ilegali care încearcă să intre în Finlanda în special prin zone împădurite.

La rândul său, premierul suedez Kristersson a declarat că apărarea frontierei finlandeze este o responsabilitate comună și că Suedia va oferi ajutor Finlandei dacă aceasta îl va solicita. El a adăugat că Rusia orchestrează situația ''cu obiectivul evident de a cauza probleme mai ample și de a crea divizări între țările occidentale''.

''Aceasta este o frontieră externă a Uniunii Europene și există un interes comun în eforturile Finlandei'', a subliniat el.

Săptămâna trecută, Agenția europeană pentru poliția de frontieră și garda de coastă (FRONTEX) a convenit cu Finlanda să desfășoare zeci de polițiști de frontieră de-ai săi și echipament la granița cu Rusia.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a precizat că Alianța Nord-Atlantică nu a primit până acum nicio solicitare pentru a se implica. ''În ultimele săptămâni, Moscova facilitează sosirea de migranți la frontiera Finlandei cu Rusia, ceea ce a determinat închiderea punctelor de trecere, folosind migrația ca pe un instrument de a pune presiune pe un vecin și un membru NATO'', a afirmat Stoltenberg într-o conferință de presă la Bruxelles.

În luna aprilie, după aderarea Finlandei la NATO, Kremlinul a promis că va adopta ''contramăsuri'' și a calificat extinderea Alianței Nord-Atlantice drept o ''atingere adusă securității'' Rusiei. Finlanda a prezentat la finalul lui 2022 un plan pentru construirea unui gard pe o lungime de 200 de kilometri la frontiera sa cu Rusia.

Finlanda și Rusia au o frontieră terestră comună cu o lungime de 1.340 de kilometri.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:0 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău