Haris Hajrulahovic: Legea privind controlul tutunului, un progres semnificativ pentru R.Moldova

  • 05 Decembrie 2016 13:01
Haris Hajrulahovic: Legea privind controlul tutunului, un progres semnificativ pentru R.Moldova

Autoritățile au reușit un pas important prin adoptarea și punerea în aplicare a legii privind controlul tutunului, s-a menționat luni, 5 decembrie, în cadrul unui dialog de politici în domeniu.

Participanții la discuții au remarcat în același timp că industria tutunului continuă să facă presiuni pentru a împiedicarea implementarea acestei legi. 

De la 31 mai au intrat în vigoare mai multe prevederi ale unei legi adoptate anul trecut, inclusiv interzicerea fumatului în spații închise, dar și în locuri publice. Această lege reprezintă un progres semnificativ pentru Republica Moldova, a comentat reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății la Chișinău, Haris Hajrulahovic.

„Republica Moldova a înregistrat un progres foarte mare prin adoptarea unei legi foarte progresiste privind controlul tutunului, care este perfect armonizată cu Convenția Organizației Mondiale a Sănătății privind controlul asupra tutunului”, Haris Hajrulahovic.

A fost un pas important, care a fost obținut cu greu, a menționat și președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Pe de altă parte, vicepremierul Gheorghe Brega a declarat că industria tutunului ar face și acum presiuni pentru a împiedica implementarea legii.

Potrivit datelor prezentate de autorități, Republica Moldova este printre țările cu cel mai mare număr de fumători raportat la numărul populației. Circa 5 mii de oameni mor anual din cauza bolilor cauzate de consumul de tutun, ceea ce reprezintă 12% din totalul deceselor. Peste 60 la sută din decesele provocate din cauza consumului de tutun sunt la populația de vârstă activă. Cheltuielile anuale pentru bolile cauzate de consumul de tutun sunt de peste un miliard de lei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:1,03 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău