Hans Klemm: Sistemul antirachetă de la Deveselu, operaționale în 2016

  • 10 Noiembrie 2015 16:01
Hans Klemm: Sistemul antirachetă de la Deveselu, operaționale în 2016

Ambasadorul Statelor Unite la București, Hans Klemm, a declarat marți, 10 noiembrie, că lucrările la baza militară de la Deveselu se desfășoară conform calendarului și se vor încheia până la finalul anului 2015.

De asemenea, amplasamentul și sistemul antirachetă vor fi complet operaționale în luna martie a anului viitor.

Ambasadorul american a adăugat că până la operaționalizarea amplasamentului și sistemului antirachetă de la Deveselu mai sunt de efectuat teste.

'Lucrările se desfășoară conform calendarului și bugetului aprobat, iar perioada estimată de încheiere a lucrărilor este sfârșitul anului. Guvernele SUA și României plănuiesc în acest moment organizarea unei ceremonii pentru a marca încheierea lucrărilor de construcție. Mai sunt însă de efectuat destule teste ale amplasamentului sistemului și ale sistemului antirachetă. Așadar, probabil amplasamentul și sistemul vor deveni complet operaționale undeva în luna martie 2016. Odată încheiată această etapă, guvernele României și SUA, precum și NATO, vor marca operaționalizarea sistemului. Deci vor fi două ocazii de a marca această construcție și amplasamentul, una în cadrul acestui an, spre sfârșitul anului, iar cealaltă undeva în aprilie-mai 2016', a declarat Hans Klemm.

Ambasadorul Hans Klemm a afirmat că este încrezător că amplasamentul va trece toate testele. 'Sunt complet încrezător că amplasamentul va trece toate testele până în primăvara anului viitor, nu știu exact să vă spun ce teste s-au realizat până în acest moment', a mai declarat Hans Klemm.

Ambasadorul a vizitat marți, la Deveselu, grădinița cu program prelungit și școala din localitate, dar și baza militară.

Ambasadorul a subliniat că vizita la Deveselu a constituit o prioritate, iar amplasamentul antirachetă de la Deveselu este un element esențial al parteneriatului strategic dintre SUA și România.

'Este o zi foarte importantă pentru mine, este practic prima mea ocazie de a ieși din București și am transformat acest eveniment într-o prioritate pentru mine. Amplasamentul antirachetă de la Deveselu, a cărui construcție se apropie de final, este un element esențial al parteneriatului strategic. Este o contribuție importantă la consolidarea alianței, prieteniei și parteneriatului dintre Statele Unite și România. Trebuie să știți că această contribuție a dumneavoastră este foarte importantă pentru securitatea transatlantică și pentru securitatea din regiune. SUA sunt recunoscătoare pentru parteneriatul pe care îl avem cu România dar și pentru prietenia pe care o găsim în comunitățile din întreaga Românie', a adăugat diplomatul american.

Hans Klemm a menționat că Deveselu a devenit 'o localitate istorică și binecunoscută'.

'Investiția pe care am făcut-o în grădinița și școala din Deveselu este unul dintre lucrurile pe care SUA trebuiau și puteau să le facă pentru a demonstra prietenia și parteneriatul. (...) Domnule primar, Deveselu poate că este o localitate mică, însă devine o localitate istorică și binecunoscută. Datorită deschiderii dumneavoastră și disponibilității de a găzdui amplasamentul sistemului antirachetă, Deveselu a devenit cunoscut în orașe din întreaga Europă, dar și în SUA. În timp ce mă pregăteam pentru mandatul de ambasador în România, am avut ocazia să mă consult cu persoane importante din Departamentul Apărării al SUA precum și din Consiliul Național pentru Apărare, iar în toate acele discuții Deveselu era în fruntea listei. Acest lucru s-a întâmplat și atunci când președintele Iohannis a vizitat SUA și s-a întâlnit cu vicepreședintele Biden, în luna septembrie. Unul dintre principalele subiecte și primele subiecte de discuție a fost tocmai contribuția comună pe care SUA și România o au la securitatea unei Europe unite și mari. Atât dumneavoastră, cât și întreaga comunitate trebuie să fiți mândri de contribuția pe care o aveți la asigurarea securității întregii regiuni și a Europei', a adăugat ambasadorul Hans Klemm.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău