Haltere | Federația internațională confirmă suspendarea Republica Moldova pentru Dopaj

  • 01 Octombrie 2017 19:16
Haltere | Federația internațională confirmă suspendarea Republica Moldova pentru Dopaj

Federația internațională de haltere (IWF) a confirmat suspendarea pentru un an a nouă țări, în urma reanalizării eșantioanelor recoltate cu ocazia JO 2008 și JO 2012, care au evidențiat cel puțin trei cazuri pozitive, precizează organizația cu sediul la Budapesta, într-un comunicat dat publicității sâmbătă.

Federațiile naționale afectate de această sancțiune, adoptată în unanimitate sâmbătă, în cadrul ședinței Comitetului Executiv al IWF de la București și care va intra în vigoare la jumătatea lunii octombrie sunt, pe lângă Rusia, cele din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, China, Republica Moldova, Kazahstan, Turcia și Ucraina,

"Nu văd nimic bun în această decizie și înțeleg care îi este scopul. Cred că IWF va regreta această decizie. (...) Este o decizie împotriva acestui sport", a comentat antrenorul lotului de haltere al Rusiei, Nikolai Kolesnikov, citat de agenția rusă R-Sport.

În iunie 2016, înaintea Jocurilor Olimpice de la Rio, IWF a decis să suspende pentru un an Rusia, Belarus și Kazahstan, țări care au avut cel puțin trei cazuri de dopaj în urma reanalizării eșantioanelor de la Beijing (2008) și Londra (2012), la inițiativa Comitetului Internațional Olimpic (CIO).

În final, halterofilii ruși nu au luat parte la JO 2016, în timp ce altor țări, care au avut peste trei cazuri pozitive, le-au fost retrase locuri, între care Kazahstanul și Belarus. De asemenea, Azerbaidjan, Republica Moldova, Coreea de Nord, România și Uzbekistan au fost sancționate numeric la Rio, precizează AFP.

"La IWF, noi am clarificat faptul că incidența dopajului în unele zone este total inacceptabilă și că membrii noștri au responsabilitatea de a asigura un sport curat în țările lor. Dacă nu-și îndeplinesc responsabilitățile pentru a șe asigura că sportivii lor sunt curați, atunci își vor pierde dreptul de a participa. Dar nu le vom întoarce spatele; vom continua să colaborăm cu ei, cu WADA și agențiile naționale antidoping pentru a susține activitățile lor antidoping și pentru a-i ajuta să facă schimbările culturale", a declarat președintele IWF, Tamas Ajan, citat în comunicat..

"Nu există niciun dubiu că Programul Antidoping al IWF a avansat enorm după Beijing 2008 și Londra 2012. Cultura sportului s-a schimbat deja în multe locuri, pe parcursul ultimilor 10 ani. Însă continuăm să facem mai mult și vom face mai mult. În plus, grație Comisiei noastre pentru un Sport Curat, nu urmărim doar să depășim problemele actuale, ci căutăm să venim cu noi teste și măsuri antidoping în beneficiul întregului sport", a adăugat președintele Federației internaționale de haltere.

Din Comitetul Executiv al IWF face parte și Nicu Vlad, conducătorul Federației Române de Haltere, care îndeplinește și funcția de vicepreședinte al IWF, în care a fost ales pe 29 mai, cu ocazia Congresului de la Bangkok.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sun
3
Mon
1
Tue
2
Wed
2
Thu
1
Arhivă Radio Chișinău