Hackerii ruși au atacat rețelele electrice din țările baltice și Ucraina

  • 13 Mai 2017 13:31
Hackerii ruși au atacat rețelele electrice din țările baltice și Ucraina

Hackerii finanțați de Rusia au început să execute operațiuni de recunoaștere și cercetare în rețelele energetice ale statelor baltice, scrie Reuters, citând surse care au ridicat problema respectivă în cadrul alianței militare occidentale – NATO.

Lituania, Letonia și Estonia, toți membrii NATO și Uniunea Europeană, se află pe linia frontului de tensiuni politice între Occident și Moscova. Țările baltice sunt captive în sistemul energetic din Rusia, dar au un plan de a-și sincroniza rețelele cu UE, notează agenția.

Interviurile cu mai mult de o duzină de reprezentanți al serviciilor de informații, detectivi particulari, insideri și oficiali municipali indică faptul că, în ultimii doi ani, hackerii angajati de serviciile secrete ruse au atacat în vederea ”prospectării” rețelele electrice baltice, în paralel cu atacuri mult mai grave asupra sistemului energetic din Ucraina, țara care a fost chiar cufundata în întuneric de hackeri.

Potrivit surselor, organizațiile de stat din Rusia sunt suspectate de implicare în aceste atacuri. Reuters subliniază faptul că nu poate verifica în mod independent afirmațiile surselor.

La sfârșitul anului 2015, hackerii au atacat nodul de acces la Internet folosit pentru a controla rețeaua de alimentare cu energie din țările baltice. Activitatea rețelei a fost perturbata, dar fără sa se provoace pană de curent. Interlocutorul agentiei de presa a refuzat să ofere alte detalii din cauza anchetei în curs de desfășurare. De asemenea, sursa a menționat că hackerii – probabil rusi – ar fi încercat să „pună la pământ“ sistemul de distribuție de combustibili în regiunea baltică, pentru a declanșa întreruperi în aprovizionarea cu benzină. Dar această încercare a ușuat.

Un alt atac fără succes a fost intreprins in 2015 asupra retelei de energie din tarile baltice cu ajutorul unui malware.

Deși aceste cazuri au avut loc în urmă cu 18 luni, consultanții în securitate cibernetică continuă să investigheze. Ei spun că hackerii pot rămâne în stare latentă, nedetectati în sistem.

În Ucraina, hackerii s-au infiltrat în rețeaua electrica în decembrie 2015, când au fost stinse luminile în unele zone. Atacurile cibernetice din Ucraina au fost comise de aceiasi hackeri din Rusia care au atacat, cu un an mai devreme, și companiil energetice din Europa de Vest și SUA.

Sursa: paginaderusia.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău